Zoek naar:

Home / Nieuws  / 

Vertakking (van chrysant) valt te sturen met LED licht en plantenhormonen


Vertakking (van chrysant) valt te sturen met LED licht en plantenhormonen

Via LED-licht en plantengroeiregulatoren is het mogelijk om knopuitgroei te sturen, dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van ILVO-UGent medewerker Robrecht Dierck. Vertakking, of de uitgroei van okselknoppen, speelt namelijk een belangrijke rol in het bepalen van de plantvorm via een complexe interactie tussen plantenhormonen en omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en de beschikbaarheid van voedingstoffen.

Via analyse van genexpressie en plantenhormonen vergaarde de onderzoeker fundamentele kennis over de mechanismen waarmee planten de uitgroei van knoppen sturen. Uit experimenten bleek bovendien hoe planten reageren op verschillende types licht en op verschillende groeiregulatoren. Zo kan knopuitgroei geremd worden met blauw + ver rood licht, of met een apicale behandeling met het plantenhormoon auxine. Deze kennis biedt perspectieven voor de sierteelt om de vorm van planten te beïnvloeden zonder de klassieke groeiremmers of arbeidsintensieve snoei.

Vertakking onder controle bij chrysant?

Vertakking, of de uitgroei van okselknoppen, speelt een belangrijke rol in het bepalen van de plantvorm via een complexe interactie tussen plantenhormonen (auxine, cytokinine en strigolacton) en omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en de beschikbaarheid van voedingstoffen. De vorm van de plant is een essentieel aspect in de productie en veredeling van chrysanten (Chrysanthemum morifolium Ramat). Om knopuitgroei te controleren in chrysant, wordt momenteel gebruik gemaakt van handmatig verwijderen van zijknoppen en van chemische groeiremmers. Maar kan dat ook op een andere manier? ILVO-UGent onderzoeker Robrecht Dierck onderzocht of het mogelijk is om knopuitgroei te sturen met LED-licht en plantengroeiregulatoren (planteigen hormonen of synthetische groeiregelaars). Om dat te kunnen doen onderzocht hij hoe knopuitgroei in chrysant precies werkt, en hoe dat wordt gestuurd via de hormoonbalans en erfelijke eigenschappen van de plant. Via experimenten met LED-licht en plantengroeiregulatoren onderzocht hij de mogelijkheden om vertakking te bevorderen of te remmen.

Rood licht stimuleert uitgroei van knoppen, blauw +ver rood licht werkt remmend

Robrecht Dierck behandelde bewortelde stekken van een potchrysant, een snijchrysant en een geplozen chrysant met verschillende LED-spectra. Hij beoordeelde daarbij het effect op de knopuitgroei en plantvorm. Behandelingen met rood licht stimuleerden over het algemeen knopuitgroei en zijscheutlengte, terwijl behandeling met blauw + ver-rood resulteerde in een vermindering van knopuitgroei en zijscheutlengte. Sommige effecten waren afhankelijk van het type chrysant. De hoogte van de potchrysant bijvoorbeeld was onder behandeling met blauw + ver-rood licht gestegen in vergelijking met de behandeling met rood licht. Behandeling met blauw + ver-rood licht in getopte stekken bij de potchrysant en snijchrysant veroorzaakte dan weer een sterke strekking van de bovenste zijscheut en remming van de onderliggende okselknoppen. Dit effect zette zich ook verder door als de planten overgebracht werden naar de serre.

Bron: Instituut voor Landbouw- en visserijonderzoek