Zoek naar:

1e Estafette KerstSwim: tegen ALS, sparkled by Light4U


1e Estafette KerstSwim: tegen ALS, sparkled by Light4U

Ze reden al 8000 kilometer door winters Oost-Europa, in een oude Volvo. Ze bedwongen de Mont Ventoux. En ze steunden de zwemmers in de Amsterdamse grachten. Het team van lichtleverancier Light4U uit Joure houdt ervan om in beweging te komen.

En al helemaal wanneer het gaat om het goede doel dat ze omarmd hebben: de strijd tegen spierziekte ALS. Dit jaar komen ze met een eigen initiatief: de Estafette KerstSwim.  

 

Leven tot stilstand

Het begon een paar jaar geleden. Light4U stond aan de vooravond van haar tienjarig jubileum. Directeuren Wim van Olm en Walter van Maren vroegen zich af: wat gaan we doen? Een goed feest? Of iets waar wijzelf en anderen ook na de kater nog wat aan hebben? Kort daarvoor waren de twee tijdens een sportevenement in contact gekomen met mensen met de spierziekte ALS. Walter: “Die gesprekken maakten indruk, niet normaal. Daar sta je dan, vrij om alles te doen wat je wilt. En dan hoor je de verhalen van mensen bij wie hun leven een keer tot stilstand is gekomen. De kinderen naar school brengen, een blokje om met de hond, zelfs in de auto naar je werk: voor een ALS patiënt kan het ineens niet meer.”

 

25 teams, 500 meter, 1 doel

De twee besloten zich aan de strijd tegen ALS te verbinden. Als bedrijf, met het hele team. Dit jaar organiseren ze voor het eerst een eigen evenement, samen met zwemclub HZ & PC in Heerenveen en de Stichting ALS. De Estafette KerstSwim heeft een onderdeel dat eruit springt: de Estafette500. Walter: “Vijfhonderd meter. 25 teams. Een doel: zoveel mogelijk geld bij elkaar zwemmen tegen ALS. En dat kan op een ludieke manier. Het gaat niet om winnen, maar om samen in beweging komen! Of we zelf ook in het water gaan? Natuurlijk! Maar een team sponsoren kan gelukkig ook.” Het getal 500 komt trouwens niet uit de lucht vallen, want elk jaar overlijden er 500 patiënten en komen er 500 nieuwe bij. Geld voor meer onderzoek is dus hard nodig.

 

Speciale zwempakken

Het doel van de Estafette500 is heel concreet. Wanneer je een spierziekte hebt, is het heerlijk om in het water te zijn. Maar helaas gaat dit niet zo makkelijk. Gelukkig zijn er speciale drijfpakken. Walter: “Die zijn erg duur, maar elke cent waard omdat ze zwemliefhebbers voor even het gevoel van vrijheid geven. We willen twee van zulke pakken bij elkaar zwemmen. En alles wat we meer ophalen gaat rechtstreeks naar Stichting ALS voor onderzoek.”

 

Boost voor iedereen

Walter vindt het prachtig om met dit evenement bezig te zijn: “Natuurlijk: ondernemen is mooi, maar we vinden het ook belangrijk oog te hebben voor mensen die het minder hebben. Aandacht geven en jouw ‘sparkle’ delen. Met patiënten, maar ook met hun familie en vrienden. Want ook voor hen is deze ziekte slopend. Het mooie van de Estafette KerstSwim is dat het meerdere maatschappelijke doelen dient. We zwemmen geld bij elkaar, brengen ALS onder de aandacht bij zwemmende jeugd, stimuleren tot sporten en boosten ook nog eens de lokale zwemclub.” De Estafette KerstSwim vindt plaats op 22 december in Heerenveen. Als team inschrijven, sponsoren of doneren kan op deze speciale actiepagina van Stichting ALS. Ook kun je meer informatie vinden op de website van Light4U: