Zoek naar:

AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL MAAKT DEELNEMENDE KUNSTENAARS BEKEND


AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL MAAKT DEELNEMENDE KUNSTENAARS BEKEND

Het centrum van Amsterdam verandert van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 weer in het grootste openlichtmuseum ter wereld. Tijdens de zesde editie van Amsterdam Light Festival verlichten kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten de Amsterdamse grachten en het Marineterrein Amsterdam.

De organisatie van het lichtkunstfestival maakt vandaag de deelnemende kunstenaars bekend, die maar liefst 35 werken gaan presenteren. Zo stelt de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei grenzen ter discussie door een zeven kilometer lange lichtlijn als een grens door de stad te trekken.

Lennart Booij, creatief directeur Amsterdam Light Festival: “We zijn erg trots op de internationale line-up van Amsterdam Light Festival. Ieder jaar weer mogen we hier de internationale top op het gebied van art en design verwelkomen. Ook de Nederlandse deelnemers zijn veelal internationaal actief.”

 

Op het water

Engelse deelnemers aan de waterexpositie van Amsterdam Light Festival zijn kunstenares Rona Lee en Studio Balmond. Uit Kosovo is er Driton Selmani en ook Bagus Pandega uit Indonesië levert een bijdrage. Nederlandse kunstenaars en studio’s zijn Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Viktor Engbers, Paul Vendel & Sandra de Wolf, Claes Meijer, Lynne Leegte, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten en Gerard Slokker & Ludy Feyen. De Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd door Lauren Ewing en Ben Zamora, uit België maakt designbureau ACTLD van Koert Vermeulen zijn opwachting en ook is er een werk van de Duitse Claudia Reh te bewonderen.

 

Aan land

Aan de landexpositie op het Marineterrein Amsterdam nemen de Nederlanders Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Lidy Six, AlexP, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network deel. Uit Japan zijn er Takeo Sugamata en Yasuhiro Chida en ook het Italiaanse ATI Suffix levert een bijdrage. Daarnaast zijn er kunstwerken van Reanne Niceforo & Phil Sutherland uit Canada, Moritz Waldemeyer en Liubov Moskvina uit Duitsland en is er werk van de Iraanse kunstenaars Shima Jahani, Zoha Khaniki & Sina Hasanlou.

 

Limited edition

Ai Weiwei heeft speciaal voor Amsterdam Light Festival een werk gecreëerd in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 100 stuks. Verkrijgbaar via Amsterdam Light Festival. De opbrengst van de serie draagt bij aan de realisatie van Weiwei’s kunstwerk ‘thinline’, dat een prominente rol heeft tijdens het festival. Op 29 november is er een speciale meet & greet met de kunstenaar, die de serie na het festival oplevert.

 

Thinline van Ai Weiwei
Met het kunstwerk 'thinline' stelt Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie: wie bepaalt eigenlijk grenzen en wie beheerst ze? Wie mag een grens oversteken en wie wordt geweigerd? Ai Weiwei tekent letterlijk een grens door de stad, die de gehele vaarroute van het festival volgt. Dit doet hij door een zeven kilometer lange lichtlijn langs en door de Amsterdamse grachten te trekken. Ai Weiwei heeft zich laten inspireren door de eroev, een grens die Orthodoxe joden zichzelf stellen met behulp van een dunne lijn in de stad, waarbinnen zij tijdens de Sjabbat objecten buiten hun huis kunnen vervoeren.

Voot een greep uit de 35 kunstwerken van Amsterdam Light Festival klik hier