Zoek naar:

Ai Weiwei omarmt Amsterdam Light Festival


Ai Weiwei omarmt Amsterdam Light Festival

Een bijzonder debuut op de komende editie van Amsterdam Light Festival: de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei maakt een lichtobject dat alle kunstwerken met elkaar verbindt. Dit kunstwerk, genaamd Red Line, loopt als een rode draad van licht langs de vaarroute Water Colors.

Met het kunstwerk wil Ai Weiwei bezoekers wijzen op figuurlijke en letterlijke grenzen. Landsgrenzen, taalgrenzen maar ook  persoonlijke grenzen, de begrenzing van mogelijkheden en grensgevallen. Met een lengte van 7,5 kilometer is het kunstwerk het langste object dat ooit tijdens het festival getoond is. 
 

Volgens curator Lennart Booij is het voor het eerst sinds het bestaan van Amsterdam Light Festival dat één kunstwerk als een rode draad door het festival loopt. Ai Weiwei weet met zijn object 'Existential', het thema van het festivalonderdeel Water Colors voor 2017, op een pakkende manier te verbeelden. Red Line laat bezoekers van de vaarroute niet meer los; het is een verlichte grens als verbinding. "Met Existential - willen we bezoekers op een positieve manier stimuleren om na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt", aldus Booij. Omdat Ai een object maakt dat alle andere kunstwerken met elkaar verbindt, kent Amsterdam Light Festival hem een speciale status toe: die van kunstambassadeur.

Nieuw: Openlichtmuseum

Nieuw in 2017 is dat de wandelroute 'Illuminade' van het festival vervangen wordt door het nieuwe concept 'Openlichtmuseum'. Verspreid over het Marineterrein Amsterdam, zowel buiten als binnen, worden 15 kunstwerken tentoongesteld. Bezoekers kunnen het expositiegebied, dat op loopafstand ligt van Amsterdam Centraal Station, op eigen initiatief en zonder vaste looproute verkennen. Bij het Openlichtmuseum zijn plattegronden en programmaboekjes met meer informatie over de kunstwerken verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op de website.

Water Colors: 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 

Openlichtmuseum: 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018
 

Over Amsterdam Light Festival

De binnenstad van Amsterdam is van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 het sfeervolle decor voor de zesde editie van Amsterdam Light Festival. Het festival toont ruim 53 winterdagen lichtsculpturen en -projecties van nationale en internationale kunstenaars. Het festival biedt de vaarroute 'Water Colors' en het 'Openlichtmuseum' dat bezoekers te voet kunnen verkennen. Het thema van deze editie is 'Existential'. Hiermee wil de festivalorganisatie bezoekers op een positieve manier stimuleren om na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt. Naast de vaarroute Water Colors en het Openlichtmuseum worden tal van andere activiteiten georganiseerd. Amsterdam Light Festival wordt mede mogelijk gemaakt door founding partner Rederij Stromma Nederland.  www.amsterdamlightfestival.com.