Zoek naar:

Bewoners Rijswijk kiezen massaal voor nostalgische uitstraling van OGR-armatuur


Bewoners Rijswijk kiezen massaal voor nostalgische uitstraling van OGR-armatuur

Klassieke wijk, klassiek armatuur. Bij de noodzakelijke vervanging van straatverlichting in de wijk Leeuwendaal in Rijswijk kozen bewoners massaal voor het OGR-armatuur van Lightronics.

De OGR combineert een nostalgische uitstraling met de voordelen van moderne LED-lichttechniek. Deze OGR-armaturen zijn tevens voorzien van een dedicated opticaschaal die lichthinder voorkomt: hiermee voegt Lightronics een nieuwe oplossing toe aan de reeks innovaties die bedoeld zijn om meer lichtcomfort te bieden binnen de openbare ruimte.

“Leeuwendaal is een van de oudste wijken van Rijswijk”, zegt John van Hesik, beheerder openbare verlichting van de gemeente Rijswijk. “De wijk is ontstaan in de periode 1900-1930 en wordt gekenmerkt door smalle straten met oude bomen en bestrating met klinkers en tegels. De verlichting in deze wijk was aan vervanging toe. De armaturen waren 20 jaar oud en economisch afgeschreven en ook het kabelnetwerk moest worden vernieuwd.”

OGR wint bewonersverkiezing

Bij de keuze voor de nieuwe armaturen was er een belangrijke rol weggelegd voor de bewoners van Leeuwendaal. “We hebben als gemeente een voorie gemaakt van vijf armaturen”, zegt Van Hesik. “Allemaal armaturen met een nostalgische uitstraling, passend bij de wijk. Inwoners van Leeuwendaal konden vervolgens zelf aangeven welk armatuur hun voorkeur had. 1139 mensen brachten hun stem uit en over de winnaar bestond geen enkele twijfel: de OGR van Lightronics kreeg 75% van de stemmen.”

Klassieke uitstraling, koninklijke allure

In totaal zijn er in Leeuwendaal 165 armaturen vervangen. Van Hesik: “De OGR is geïnstalleerd op bestaande lichtmasten, die al een klassieke uitstraling hadden. De OGR-armaturen zijn toegepast op vier meter masten en zijn dus echt gezichtsbepalend voor het straatbeeld. De combinatie van een klassiek armatuur met een klassieke lichtmast past perfect bij de uitstraling van de wijk. Een lokale krant concludeerde dat Leeuwendaal nu een wijk is met koninklijke allure.”

Energie besparen met LED en dimregime

Naast een uitstraling die past bij de wijk, levert de overstap naar nieuwe armaturen ook een besparing op. De armaturen zijn voorzien van energiezuinige LED’s die het energieverbruik tot 50% verlagen in vergelijking met de vervangen verlichting. Daarnaast is een dimregime toegepast, waarmee de verlichting ‘s avonds en ’s nachts dimt voor aanvullende besparing. Van Hesik: “Om 22.00 uur dimt de verlichting tot 70% en na middernacht wordt dat 50%. In de vroege ochtend wordt dat stapsgewijs weer 100%.”

Opticaschaal voorkomt lichthinder

Lightronics kan de OGR nu ook leveren met een opticaschaal. “Daar hebben wij ook voor gekozen”, zegt Van Hesik. “Door de opticaschaal straalt de verlichting met name richting de straat en wordt lichthinder voor de bewoners voorkomen. Ook draagt de opticaschaal bij aan een egaal lichtbeeld.”

Garantie van naleverbaarheid

Lightronics maakte een lichtberekening en leverde de armaturen. “We werken al langer samen en kennen Lightronics als een goede en betrouwbare partij”, zegt Van Hesik. “Elders in de gemeente Rijswijk passen we ook andere armaturen van Lightronics toe. Naast de uitstraling en de kwaliteit, speelt het feit dat Lightronics een lange naleverbaarheid garandeert een rol. Dat is iets waar we nadrukkelijk naar kijken bij de keuze voor een armatuur. Het is voor het behoud van een eenduidige uitstraling belangrijk dat de armaturen die wij toepassen lang leverbaar zijn.”

G-PM8QG98C1Q