Zoek naar:
https://www.benelux.ledvance.com/nl/professioneel/services/eu-verordeningen

Gemeente Zoetermeer blijft verduurzamen met LED verlichting


Gemeente Zoetermeer blijft verduurzamen met LED verlichting

Gemeente Zoetermeer heeft sinds juni weer een deel van de openbare verlichting laten vervangen door LED verlichting. De Zuid-Hollandse gemeente is al enige tijd bezig met verduurzamen.

Elk jaar wordt er weer een ander gedeelte van de openbare ruimte opgepakt en vervangen door energiezuinige LED lampen. Duurzaamheid is een belangrijk item voor de gemeente Zoetermeer. Met deze LED verlichting bespaart de gemeente fors op de energierekening.  

Gemeente Zoetermeer koos voor retrofit verlichting van LED leverancier Saled. Met retrofit wordt alleen de verlichting vervangen door LED en wordt het huidige armatuur behouden. Circulariteit is een belangrijk aspect voor de gemeente en op deze manier wordt de levensduur van de armaturen optimaal benut.

Extra besparing door het uitschakelen van de (E)VSA

Door de nieuwe LED verlichting gaat de gemeente 52% besparen op de energierekening. Er wordt nog een extra besparing gecreëerd door het uitschakelen van de conventionele (E)VSA. Dat is het (elektronisch) voorschakelapparaat, dit component zorgt ervoor dat verlichting opstart. Bij LED verlichting is dit niet meer nodig. Dit zorgt in de toekomst voor minder onderhoud aan de verlichting. De terugverdientijd voor Gemeente Zoetermeer is minder dan 4 jaar.

Verschillende typen LED straatverlichting

De lampen zijn vervangen door PS-L, PS-C en PS-T LED verlichting. Al deze verschillende typen verlichting vallen onder Retrofit. Dat betekent dat de huidige armaturen nog in uitstekende staat verkeerden en alleen de verlichting vervangen diende te worden. Vaak is het ombouwen van het armatuur sneller dan het plaatsen van een compleet nieuw armatuur.