Zoek naar:

Interactieve lichtkunstwerken op Marineterrein Amsterdam


Interactieve lichtkunstwerken op Marineterrein Amsterdam

Op donderdag 14 december 2017 opent de land expositie van Amsterdam Light Festival voor het eerst op Marineterrein Amsterdam. Vijftien interactieve kunstwerken verlichten tot en met 7 januari 2018 deze nieuwe locatie op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Bezoekers van het festival kunnen het tentoonstellingsgebied op eigen initiatief al wandelend verkennen.

De land expositie brengt bezoekers en kunstenaars samen met een dagelijks programma dat bestaat uit lezingen over lichtkunst, interactieve performances, artist talks met de kunstenaars over de realisatie van hun werk en speciale rondleidingen langs alle lichtkunstwerken over het terrein. De land expositie van Amsterdam Light Festival op Marineterrein Amsterdam is gratis toegankelijk en speciaal voor het festival te bereiken met een eveneens gratis pont vanaf de kop van NEMO.
 

Van Schrödinger's kat tot een mysterieus noodsignaal

Kunstenaars van over de hele wereld leveren binnen het thema Existential een bijdrage aan de expositie. Zo verdiepte de Japanse Takeo Sugamata zich in de fascinerende interpretatie van licht in de kwantummechanica. Volgens deze natuurkundige theorie kan licht zowel bestaan uit golven als uit individuele deeltjes. Sugamata wil met zijn installatie The Garden of Schrödinger's Cats laten zien dat de scheiding tussen leven en dood, net als de definitie van licht, misschien niet zo duidelijk is als men altijd aanneemt. Ook de Nederlander Bas Peeters levert met zijn Save Our Souls!een bijdrage aan de land expositie. Peeters liet zich voor zijn werk inspireren door de geschiedenis van het 17e-eeuwse Marineterrein. Door de ramen van het voormalige onderwijsgebouw zien bezoekers rustig deinende golven, gepaard met een SOS-signaal. Wie zendt dat noodsignaal uit, en voor wie is het bedoeld? 

 

Tastbare tijd en hypnotiserend licht

Het uitgangspunt van het kunstwerk Squared Time van Hanna Betsema is de vraag: hoe kun je het meest efficiënt met kostbare tijd omgaan? Volgens een van de onderzoeken die Betsema bestudeerde, werken mensen het meest efficiënt in tijdsblokken van tien minuten. Hanna maakt van deze tijdseenheden tastbare blokjes. Omdat bezoekers alle 144 blokken van tien minuten bij elkaar kunnen zien, ervaren zij makkelijker hoeveel tijd er in een dag zit. Een Russische bijdrage aan de tentoonstelling komt van Liubov Moskivina met Sense of Blue. Wie de installatie binnengaat, wordt omringd door hypnotiserende stippen en lijnen van blauw laserlicht. Het duister fungeert hier als verbeeldingsruimte, het licht als een droom.  De Nederlandse ontwerper Peter Vink doet een monumentale ingreep bij de toegangspoort van het Marineterrein. Met de toepasselijke naam 'Kattenburgerstraat 5' benadrukt Vink de 17e-eeuwse timpaan die de toegangspoort siert. Enorme driehoeken van licht versterken de rechte lijnen van de timpaan en de architectonische vorm zoals deze is ontworpen door de toenmalige architect en stadsbouwmeester Daniël Stalpaert (1615-1676).

Over Amsterdam Light Festival
Zoals elk jaar is het festival zowel vanaf het water als het land te bewonderen. De water expositie presenteert 21 lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten. Diverse rederijen bieden een vaarroute langs deze lichtkunstwerken aan, waaronder founding partner Canal Tours Amsterdam ,onderdeel van Stromma Nederland. Deze kunstwerken zijn dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur verlicht (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). Op het land worden dit jaar voor het eerst lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018. Deze expositie kan door bezoekers op eigen initiatief wandelend worden bekeken en verkend. Deze kunstwerken zijn dagelijks van 17.00 tot 22.00 uur verlicht (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). www.amsterdamlightfestival.com.

 

 

Over het Marineterrein Amsterdam

Het Marineterrein Amsterdam is een oase van rust en aandacht midden in een dynamische stad. Ondernemers, wetenschappers en wereldburgers werken er samen aan vernieuwende ideeën en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving. Stap voor stap verandert het van een gesloten gebied naar een nieuw en waardevol onderdeel van de buurt, de stad en het land. Marineterrein Amsterdam ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Het terrein is tevens bereikbaar met een gratis pont vanaf het NEMO Science Museum. www.marineterrein.nl