Zoek naar:

Jaarbeursplein in nieuw verlicht jasje


Jaarbeursplein in nieuw verlicht jasje

Af is het nog niet helemaal, maar grotendeels vernieuwd al wel: het bekende Jaarbeursplein in Utrecht. Licht NL heeft hiervoor de markante verlichting van het Italiaanse armaturenmerk ewo mogen leveren.

De stoere maar tegelijk statige zuilen zorgen nu voor sfeervolle en functionele verlichting. Verlichting die aansluit bij de gedachte van Okra landschapsarchitecten die het plein ontwierpen: een plek waar mensen graag verblijven.

Ontwerpen, organiseren, plaatsen

De op maat gemaakte lichtzuilen van ewo op het jaarbeursplein hebben meerdere afzonderlijke verlichtingsarmaturen gebaseerd op het lichtontwerp van Studio DL. ‘Van binnen zitten ze gecompliceerd in elkaar’, vertelt Theo van der Velden, directeur van Licht NL. Het ewo-team heeft ze ontwikkeld en gefabriceerd en samen met Hoeflake Elektrotechniek hebben we gezorgd voor de organisatie en plaatsing.

Lichtzuilen met trapeziumvormige uitsparingen
Het vernieuwde Jaarbeursplein heeft nauwelijks nog iets weg van het oude. Veel mensen vonden het er lastig parkeren, rommelig, chaotisch en grauw. Vooral dat laatste viel goed te verhelpen met sfeervolle verlichting. Elk van de 7 zestien meter hoge lichtzuilen heeft trapeziumvormige uitsparingen waardoor het plein stijlvol en speels verlicht wordt. De vorm van de uitsparingen is gebaseerd op de bestrating zodat de masten ook nog eens perfect opgaan in de omgeving. Van der Velden: ‘Op en om het Beatrix Theater is tenslotte alles groot en hoog. De zuilen zijn met lasers gesneden, stuk voor stuk uniek en hebben verschillende functies.’

Functioneel en sfeervol
De 7 masten vormen een zichtas van de hoge trap in de richting van de hoofdingang van het Jaarbeursplein. Elke mast bevat 8 stuks P80 spots met AG03-optiek, die de lasercuts accentueren.

De vereiste functionele straat- en pleinverlichting wordt gegenereerd door de DP31-lenzen in de bovenste helft van de zuilen. Ze zijn gemonteerd op tot 20° draaibare profielen in de trapeziumvormige uitsparingen. Op de top van de zuil bevindt zich een aanvullend effectelement met RGBW-leds met een diffuse PMMA cilinder die prachtige en kleurrijke ledverlichting over het plein verspreidt. Leuk voor bijvoorbeeld evenementen. En voor die evenementen zijn de zuilen ook uitgerust met handige ophangbeugels voor banners of ander promotiemateriaal.

Op afstand bestuurbaar
Doordat de verschillende armaturen in de zuilen onafhankelijk van elkaar werken, kunnen gebruikers steeds kiezen voor andere verlichting. De RGBW-verlichting in de basis en op de top is op afstand bestuurbaar via DMX. De functionele verlichting is Dali gestuurd. ‘Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om maar één kant van de zuil in te schakelen. Of om met een druk op de knop de anti-paniekverlichting aan te zetten bij noodsituaties. Dan schakelt elk lichtsysteem meteen naar 100% vermogen.’

Van grauw naar gezellig
‘Het herontwerp van het jaarbeursplein was – of is – een prachtig en gerenommeerd project’, vervolgt Van der Velden. ‘We zijn trots dat we daaraan hebben bijgedragen.’ De lof voor het prachtige resultaat is volgens hem niet alleen voor Licht NL. ‘Allesbehalve. Zowel ewo als de ontwerpers en de installateur Hoeflake Infratechniek, hebben prachtig werk verricht. Samen met alle andere bedrijven hebben we het Jaarbeursplein getransformeerd van grauw naar gezellig.’