Zoek naar:

Kunst en licht in urban setting


Kunst en licht in urban setting

Op 2 februari aanstaande opent de Amsterdamse designer Edward van Vliet een lichtexpositie in Urban Art Galerie Vroom & Varossieau in Amsterdam. De expositie is een initiatief van Eduard Brink van Brink Licht in nauwe samenwerking met lichtfabrikant Quasar. "Wij delen onze passie voor licht en design", zegt Brink. "En dat willen we in Amsterdam aan heel Nederland tonen."

Naast Montfoort werkt de lichtstudio van Brink Licht ook vanuit de Urban Art Galerie Vroom & Varossieau. Dat bracht Eduard Brink op het idee om een terugkerend event te organiseren, waarbij het licht als op zichzelf staand designobject te zien is, maar op andere plaatsen in de galerie onlosmakelijk is verbonden met de geëxposeerde streetart. In 2017 verzorgt Brink Licht wisselende exposities waarin steeds een ander aspect van licht voor het voetlicht gebracht wordt.

De geboorte van een lamp

“Kunst en licht vullen elkaar prachtig aan”, aldus Brink “Door onze lichtexposities worden de locatie en de kunst telkens letterlijk in een ander licht gezet. Het licht versterkt de kunst in de streetart omgeving van de galerie en er is een ruimte die uitsluitend is ingericht om bijzondere designlampen volledig tot hun recht te laten komen.” Om de eerste expositie in te richten, schakelde Brink de hulp in van Arjens van Gammeren van het Nederlandse merk Quasar. Al 25 jaar lang is dit Nederlandse merk internationaal een grote speler op het gebied van designverlichting. “Ik heb niet voor niks voor de samenwerking met Quasar gekozen”, zegt Brink. “Ik werk al bijna 20 jaar samen met Arjens van Gammeren. Dat heeft ertoe geleid dat wij meer dan zakenpartners zijn. Wij delen onze passie voor licht en design en dat willen we laten zien in Amsterdam.” Van Gammeren selecteert met zorg de ontwerpers met wie hij samenwerkt, zoals Jan des Bouvrie, Marko Schregardus, Niels van Eijk en Edward van Vliet. “Onze collectie is galeriewaardig. Het is eerder kunst dan functionele verlichting. Omdat wij dit jaar 25 jaar bestaan, zorgen wij ervoor dat de opening van de expositie op 2 februari een extra feestelijk tintje krijgt. We introduceren een nieuw model en dat wordt live tijdens de opening gemaakt. Onze gasten zijn getuige van de geboorte van de lamp.”

Expositie met objecten van Edward van Vliet

De ontwerpen van Edward Van Vliet staan centraal in de lichtexpositie. “Zijn armaturen hebben een exclusief karakter”, zegt Van Gammeren. “We hebben zijn lampen verkocht in New York, Dubai en Monaco, maar zijn werk is in Nederland nog niet vaak te zien. Dat maakt het voor de Nederlandse markt en voor de architect die eens wat anders wil laten zien, een exclusief product.” Edward van Vliet is een hedendaagse Nederlandse ontwerper en staat bekend als een ontwerper met oog voor detail, die verschillende invloeden mengt en het uiteindelijke resultaat afstemt op de ruimte.

Opening op 2 februari

De expositie is te zien van 2 februari tot 6 maart. Iedereen die getuige wil zijn van de geboorte van een lamp, is van harte welkom op de feestelijke opening op 2 februari om 17.00 uur, Urban Art galerie Vroom & Varossieau, Willemsparkweg 134, Amsterdam. Edward van Vliet, Eduard Brink en Arjens van Gammeren zijn aanwezig om een toelichting te geven.