Zoek naar:

Nieuwe LED highbays in de hoogteklimaatkamer van TNO


Nieuwe LED highbays in de hoogteklimaatkamer van TNO

In het Powertrain Performance Validation Centre van TNO zijn Intenz Temperature highbays geplaatst. De omstandigheden in de hoogteklimaatkamer van TNO zijn extreem en dat vereist een hoogwaardige LED-oplossing die betrouwbaar verlicht.

In het Powertrain Performance Validation Centre van TNO in Helmond (Nederland) zijn Intenz Temperature highbays geïnstalleerd. In de hoogteklimaatkamer van TNO zijn de omstandigheden extreem en dat vraagt om een hoogwaardige LED oplossing die zelfs tijdens de zwaarste omstandigheden betrouwbaar verlicht.

Extreme temperaturen en drukwisselingen

TNO is een autoriteit op het gebied van toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek en beschikt over een hoogteklimaatkamer waar emissies van motorvoertuigen worden gemeten, beoordeeld en gevalideerd. In de hoogteklimaatkamer wordt een realistische situatie nagebootst waar bijvoorbeeld een vrachtwagen mee te maken krijgt tijdens de gehele levensduur. In de kamer wordt het testobject onderworpen aan extreme temperaturen. Ook verschillende hoogteniveaus worden nagebootst met de daarbij veranderende luchtdruk tot 0,64 bar.

Energiezuinige LED verlichting

Ingenieur Robert Verschuren is projectmanager bij het Powertrain Centre en was betrokken bij de aanschaf van de nieuwe verlichting. “Voorheen hingen er bouwlampen in de testruimte, maar die gingen na 3 maanden kapot”, aldus Verschuren. De nieuwe verlichting moest dus bestendig zijn tegen extreme omstandigheden. Ook energiezuinig en onderhoudsvrij stonden hoog op de wensenlijst. Verschuren vult aan “In de testruimte is een plafondkraan, die beweegt over het plafond. De mogelijkheden om de verlichting op te hangen zijn beperkt”.

Volledige bescherming tegen vocht

De oplossing werd gevonden in de LED lamp uit de Intenz range van Rubitech. De Intenz Temperature is speciaal ontwikkeld voor een lange levensduur in extreme temperaturen van -30°C tot +80°C. Dit type highbay is voorzien van IP67 wat betekent dat de lampen volledig beschermd zijn tegen stof en vocht. Ideaal in een vochtige ruimte. De energiebesparing is tot 80% ten opzichte van traditionele verlichting. Met 10 jaar garantie kan TNO jaren zorgeloos beschikken over effectieve verlichting.

LED highbay wandbevestiging

Verschuren is ook enthousiast over de bevestiging. “Tien van de twaalf highbays zijn aan de wand bevestigd door middel van beugels. De lampen zitten niet in de weg van de plafondkraan en verspreiden het licht gelijkmatig”. Over de intensiteit van de verlichting is Verschuren meer dan tevreden: “De hele ruimte is heel goed verlicht. Het licht is feller en hierdoor is alles goed te zijn tijdens het opbouwen van de installatie“.

G-PM8QG98C1Q