Zoek naar:

Nieuwe verlichting Erasmusbrug vanaf 25 maart in gebruik


Nieuwe verlichting Erasmusbrug vanaf 25 maart in gebruik

De Erasmusbrug heeft nieuwe verlichting. Op zaterdagavond 25 maart neemt wethouder Eerdmans de nieuwe energiezuinige ledverlichting officieel in gebruik.

Energiezuinig

De verlichting van de pyloon en de tuien, die de Erasmusbrug van veraf zichtbaar maakt, is vervangen door energiezuinige ledlampen. Ook de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant van de aanbrug zijn vervangen. Wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte): ‘Met de nieuwe ledverlichting gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag. Dat is winst voor de gemeente en het klimaat.’

Getest

Zowel de dagelijkse witte verlichting als de gekleurde verlichting voor speciale gebeurtenissen is de afgelopen weken uitgebreid getest. De nieuwe verlichting is op afstand te bedienen via telemanagement. Daarmee wordt ook het aanlichten van de Erasmusbrug in kleur bij een speciale gebeurtenis een stuk eenvoudiger.

Oorspronkelijke lichtplan

De nu 20-jarige Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. De verlichting is onderdeel van het ontwerp. UNStudio is nauw betrokken bij het vernieuwen van de verlichting. Het lichtbeeld van de brug met de nieuwe ledverlichting komt zoveel mogelijk overeen met het oorspronkelijke lichtplan.

Lichtshow

Op zaterdag 25 maart neemt wethouder Eerdmans de nieuwe verlichting tussen 20.00 en 20.30 uur officieel in gebruik. De nieuwe kleurenverlichting wordt gedemonstreerd in een korte lichtshow.

Ontwerp en realisatie

Dynniq kreeg de opdracht voor het vernieuwen van de verlichting met ledlampen en gaat de verlichting ook onderhouden.
Industrielicht uit Alblasserdam maakte het lichtontwerp en leverde de daarbij behorende besturing en de armaturen. Industrielicht is de specialist in het aanlichten en verlichten van objecten en openbare ruimtes. 

ACT LIGHTING DESIGN uit België heeft de scenario’s ontworpen, waarmee de brug incidenteel in kleur kan worden aangelicht. Dit creatieve bureau biedt wereldwijd full-service verlichtingsontwerpen voor architectuur en evenementen en verzorgt op 25 maart een korte lichtshow.