Zoek naar:

Veko en Eaton ontwikkelen efficiënte oplossing om noodverlichting centraal te regelen in lijnverlichting


Veko en Eaton ontwikkelen efficiënte oplossing om noodverlichting centraal te regelen in lijnverlichting

Veko Lightsystems International BV, specialist op het gebied van industriële lineaire led-lichtoplossingen, en powermanagementbedrijf Eaton gaan een samenwerkingsovereenkomst aan voor centrale noodverlichtinginstallaties

De samenwerking stelt Veko in staat centrale noodverlichtingsinstallaties aan te bieden en moet bedrijven bewust maken van de veiligheidsvoordelen van deze centrale noodverlichtingsinstallaties in industriële omgevingen.

 

Veko biedt bedrijven lineaire led-lichtoplossingen aan, waarbij ook noodverlichting geïntegreerd wordt. Dat kan decentraal, maar een centraal systeem is in veel gevallen veiliger, onderhoudsarmer en bovendien vaak kostenefficiënter. Bij een centraal systeem wordt de energie voor de noodverlichting geleverd door een centraal batterijstation. Dit Veko Central Emergency Station is door Eaton ontwikkeld en geproduceerd en kan op een makkelijk toegankelijke locatie geplaatst worden, waardoor het vervangen van accu’s snel en eenvoudig is uit te voeren. De batterij van centrale noodverlichting gaat bovendien gemiddeld 9 jaar mee, zo’n 5 jaar langer dan bij decentrale noodverlichting.

 

Op dit moment wordt noodverlichting in de meeste gevallen decentraal uitgevoerd. Dit houdt in dat de noodverlichting wordt aangesloten op de normale netspanning. In het geval van stroomuitval heeft elk armatuur een eigen oplaadbare batterij om ervoor te zorgen dat deze blijft functioneren. Omdat iedere armatuur is voorzien van een eigen batterij, dient ook iedere armatuur afzonderlijk getest en onderhouden worden. Om de werking te garanderen wordt aangeraden de batterijen iedere vier jaar te vervangen. In verschillende situaties is deze vorm van noodverlichting niet optimaal: denk hierbij aan hoge ruimtes met temperatuurverschillen, waar het vervangen van alle batterijsets met een hoogwerker moet gebeuren en zo extra veiligheidsrisico’s en extra kosten (arbeidsuren) met zich meebrengt.

 

Eenvoudig onderhoud

Het Veko Central Emergency Station biedt bovendien diverse voordelen op het gebied van onderhoud. Het systeem kan ‘slim’ worden ingeregeld, waardoor het station zelf de losse noodverlichtingsarmaturen test. Bij een defect kan per e-mail een signaal worden afgegeven aan de facility manager, die in één oogopslag kan zien welke armatuur op welke locatie niet of niet goed functioneert.

 

Pilot projecten

Eerder dit jaar zijn drie pilot projecten met het Central Emergency Station succesvol afgerond. De redenen om te kiezen voor centrale noodverlichting waren divers. Bij een laboratorium werd bijvoorbeeld meer dan 1 lux gevraagd. Een ander project bevatte een locatie met brandcompartimenten. Alle bekabeling moet in zo’n situatie brandvertragend zijn. Een kleine centrale noodvoorziening per compartiment biedt dan de oplossing. Het centrale noodverlichtingssysteem is vanaf half oktober beschikbaar.

 

Menno Veldboer, CCO Veko, over de samenwerking: “Decentrale noodverlichting was tot op heden de meest bekende en daardoor de meest gebruikte oplossing. Met deze samenwerking leveren we een centrale oplossing die veiligheidsrisico’s verlaagt. Uiteindelijk is ons streven dat 60% van onze verlichtingsprojecten wordt voorzien van centrale noodverlichting. We zijn ervan overtuigd dat dit voor veel projecten de beste optie is.”

 

Coen van Beek, Sales Director Benelux bij Eaton: “Dankzij deze samenwerking kunnen we als Eaton op nog efficiëntere wijze bijdragen aan de veiligheidssituatie bij bedrijven die hoge eisen stellen aan hun verlichting. Of dat nou lijnverlichting op grote hoogte is, situaties met extreme temperatuursomstandigheden of verlichting met een hogere intensiteit dan gebruikelijk: samen leveren we een passend product voor al die omstandigheden.”