Zoek naar:

Bloemendaal stapt over op LED verlichting


Bloemendaal stapt over op LED verlichting

De gemeente Bloemendaal gaat de openbare verlichting verduurzamen door over te stappen op LED-verlichting en deze 's nachts te dimmen. Met de nieuwe lampen worden zowel kosten als energie bespaard. In Aerdenhout worden de eerste lampen vervangen. Inwoners kunnen meedenken over de vorm en de lamp.

De nieuwe verlichting wordt ‘s nachts gedimd

Wethouder Richard Kruijswijk: “de LED-verlichting is zuiniger dan de lampen die we gaan vervangen. Bovendien gaan de nieuwe lampen tot 5x langer mee en zijn ze minder storingsgevoelig. 
Door ’s nachts tussen 0.00 en 06.00 uur te dimmen, besparen we in totaal 40% energie. Efficiëntere verlichting en het dimmen is goed voor het milieu en beperkt de ‘lichtvervuiling’. Er blijft ’s nachts nog voldoende licht over om veilig over straat te kunnen.”

Inwoners worden betrokken bij de keuze van de verlichting

Het noordwestelijk deel van Aerdenhout krijgt in het voorjaar van 2017 als eerste nieuwe verlichting. Begin oktober 2016 komen er op de Burgemeester den Texlaan en Schulpweg testopstellingen van verschillende lampen. Zo ervaren inwoners wat de verschillen zijn. Via een enquête kunnen ze hun voorkeur aangeven voor een bepaalde lamp. De gemeente kiest uiteindelijk één lamp voor doorgaande wegen en één voor woonstraten, die beide zo veel mogelijk aansluiten bij de wensen van de inwoners. 

Alle 4800 lampen in de gemeente worden vervangen

Na de vervanging van de lampen in noordwest Aerdenhout, wordt een vervangingsproject in Bennebroek (waar nu ook veel oude armaturen staan) uitgevoerd. Jaarlijks zullen gemiddeld 400 lampen worden vervangen.