Zoek naar:

Drievoudige energiebesparing bij Butterfly Orchids door overstap op watergekoelde LED armaturen van Oreon


Drievoudige energiebesparing bij Butterfly Orchids door overstap op  watergekoelde LED armaturen van Oreon

IJSSELSTEIN, 17 maart 2022. Butterfly Orchids stapt na de zomer over van HPS naar LED. Phalaenopsis teler Gerben van Giessen heeft hiervoor gekozen voor de watergekoelde LED armaturen van Oreon. Met name vanwege de enorme energiebesparing die hij kan realiseren. Naast hoge efficiency, gaat hij dankzij de waterkoelingstechniek ook besparen op het koelen en verwarmen van zijn kas. "De overstap naar LED was onvermijdelijk en de waterkoelingsmogelijkheden sluiten perfect aan bij onze gewas- en teeltstrategie", aldus Van Giessen.

Stabiel klimaat met minder energie  

Het kweken van phalaenopsis is een energie-intensieve teelt omdat er veel koeling nodig is  vanwege de bloei-inductie op 19°C en de afkweek op 21°C. Phalaenopsis is een CAM-plant  die van origine groeit in warme gebieden. Om uitdroging te voorkomen zijn de huidmondjes  overdag gesloten, waardoor de plant overdag nauwelijks verdampt en stralingswarmte van  de lampen voor opwarming van de plant zorgt.  

Dit maakt watergekoelde LED-verlichting nog interessanter voor phaleonopsis. LED verlichting geeft minder stralingswarmte dan HPS en de warmte die vrijkomt van het  armatuur wordt door de waterkoeling uit de nok van de kas gehaald. Zo hoeft er op warme  dagen minder gekoeld en gelucht te worden. Het water transporteert de warmte naar het  ondernet onder de kweektafels waar het veel beter tot zijn recht komt. Zo kan dus energie  bespaard worden op koelen en verwarmen, met een meer gebalanceerd klimaat als  resultaat.  

Efficiënte belichting  

De opkweek zal belicht worden door Empress-lampen (710W), de groeifase met Monarch lampen (1000W). Gemiddeld wordt er 50% meer licht opgehangen dan in de oude situatie  met HPS verlichting. De installatie, waarbij gebruik gemaakt van de bestaande C-profielen  

en bekabeling, wordt gedaan door Indagro Lighting. Ondanks het nieuwe hogere  lichtniveau en het op maat gemaakt spectrum, wordt er flink op energie bespaard. Dankzij  deze besparing ontvangt Van Giessen voor EG-subsidie op zijn investering in LED verlichting. 

Butterfly Orchids gaat belichten met de dimbare LED-armaturen van Oreon. Dankzij de  dimfunctie kunnen de lampen op elk moment van de dag, individueel, per groep of in zijn  geheel gedimd worden. Dit zorgt voor maximale flexibiliteit; er kan extra belicht worden als  de bewolkt of donker is en kan er energie bespaard worden in geval van hoge  energietarieven op bepaalde moment van de dag. 

Warmtemanagement  

De kas in het Brabantse Andel beslaat zo’n 3,5 Ha, waar de planten van stekje tot  volwaardige plant in ruim 1 jaar volgroeien. Wekelijks verlaten zo’n 50.000 planten de kas,  naar onder andere de groothandel en retail. De kas heeft 3 WKK’s, een ketel, een  warmtepomp en slaat daarnaast de warmte/koude op in de grond. Vroeger raakte de teler  die overtollige warmte kwijt door de ramen open te zetten, maar dit was niet duurzaam en  bovendien ging de benodigde CO2 hierdoor verloren. De orchideeënteler oogst nu de  warmte uit de kas en levert de laagwaardige warmte (water van zo’n 50˚C) aan het  tegenover gelegen zwembad van de gemeente. Van Giessen: “De watergekoelde LED verlichting van Oreon is dus een perfecte match en de volgende stap in onze duurzame teeltstrategie. De overtollige warmte van de lampen zal in eerste instantie direct worden  hergebruikt in het ondernet, maar kan in de toekomst ook onder de grond worden  opgeslagen.” 

Salesmanager Peter Barentsen van Oreon kijkt enorm uit naar deze nieuwe samenwerking:  “Butterfly Orchids is de eerste orchideeën teler die gaat belichten met 100% LED. Wij zijn  ervan overtuigd dat de gewasvoordelen bij belichten met LED, in combinatie met de  mogelijkheid om energie te besparen en warmte te hergebruiken dankzij de waterkoeling,  dit tot een uiterst succesvolle formule maakt. De manier waarop Gerben met zijn energie  omgaat, sluit perfect aan op onze visie. En de goedgekeurde subsidieaanvraag is de kers op  de taart.”