Zoek naar:

EEN PROJECT van: ROMAR LED'S DESIGN EXPERIENCE


EEN PROJECT  van: ROMAR LED'S DESIGN EXPERIENCE

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is naast een ziekenhuis ook een wetenschappelijke instelling, waar hoogwaardig medisch onderzoek wordt verricht. Het AMC richt zich met deze onderzoeken vooral op het vertalen van veelbelovende resultaten naar toepassingen bij patiënten.

Voor de bestralingsafdeling van het AMC wilden de specialisten graag een omgeving creëren waarin de patiënt de behandeling als prettiger zouden ervaren. De orthovolt ruimte had hierbij prioriteit. In deze ruimte vinden kleinschalige behandelmethodes plaats.

Romar heeft een workshop gegeven aan diverse behandelende artsen (gespecialiseerd op bestraling) binnen het AMC Ziekenhuis. De workshop ging hierbij voornamelijk over lichtspectrum, toepasbare verlichting en wat verlichting kan doen met de psyche van een patiënt.
Hierna is er een plan van aanpak gemaakt. In dit plan is beschreven hoe de verlichting in een orthovolt ruimte geplaatst kan worden. Hierbij is rekening gehouden met de technische specificaties van bestralingsapparatuur.
Vervolgens is er een lichtplan gemaakt met de productspecificaties van de verlichting.

In de orthovolt ruimte is een koof geplaatst waarin kleurverlichting verwerkt is. Deze verlichting heeft een hoog vermogen, zodat de gehele kamer verandert van kleur met het juiste lichtspectrum. Er is dynamische verlichting toegepast die eindeloos in kleur te variëren is. Ook de kleurintensiteit is variabel. Het wandbedieningspaneel is op eenvoudige wijze te bedienen, voor zowel de specialisten, de radiologen als het verplegend personeel.

Op deze manier kan de patiënt gerustgesteld worden tijdens het onderzoek of de behandeling. Het is over het algemeen bekend dat kleur bepaalde emoties kan oproepen.In deze kamer wordt veel gekozen voor geel, oranje en amber licht. Patiënten associëren dit met warmte en gezelligheid.

"RomarLED is sterk in het meedenken en mee ontwikkelen van een functioneel lichtplan. Op een afdeling waar mensen met kanker komen draagt een rustige aangename sfeer bij aan reductie van angst en onzekerheid. Licht op juiste wijze toegepast geeft een goede ondersteuning in het bereiken van deze atmosfeer. Patiënten ervaren dit als prettig".
- Michael van der Ouderaa, AMC ziekenhuis Amsterdam