Zoek naar:

Energie besparen met PRUNUS van Lightronics in Oud-Beijerland


Energie besparen met PRUNUS van Lightronics in Oud-Beijerland

Bij de noodzakelijke vervanging van een deel van de openbare verlichting in Oud-Beijerland wilde de gemeente ook direct inzetten op energiebesparing. De keus viel op PRUNUS-armaturen van Lightronics. De combinatie van LED-armaturen en het toepassen van een dimregime draagt bij aan de duurzaamheidsambities die de gemeente heeft met openbare verlichting. De energiebesparing ten opzichte van conventionele armaturen is 57%, door te dimmen wordt dat percentage verhoogd naar 68%.

De noodzakelijke vernieuwingsslag van de armaturen in de gemeente was een natuurlijk moment om aandacht te besteden aan energiebesparing en energiezuinige LED-armaturen te gaan toepassen. Bij de oriëntatie op nieuwe armaturen, speelden de doelstellingen die de gemeente formuleerde op basis van het landelijk Energieakkoord een belangrijke rol. Zo dient in 2020 minimaal 40% van de verlichting energiezuinig te zijn en te beschikken over slim energiemanagement. Daarnaast moet de openbare verlichting dan 20% minder energie gebruiken dan in 2013, oplopend naar 50% in 2030.

 

Herkenbare leefomgeving

De gemeente liet zich voor haar uiteindelijke keuze uitgebreid informeren en adviseren door Lightronics en Marnix Lieffijn van Adviesbureau Hoebink. “Wij hebben lichtberekeningen laten maken”, vertelt beheerder openbare verlichting Nico Baan van de gemeente Hoeksche Waard, waarin Oud-Beijerland per 1 januari is opgegaan. “Daar kwam onder andere de PRUNUS uit als mogelijk armatuur. Dat armatuur is in verschillende modellen leverbaar waardoor de leefomgeving herkenbaar kan worden ingericht, is robuust en ziet er goed uit. Daarna hebben we als proef een aantal armaturen geplaatst bij het zwembad. De reacties daarop waren heel positief. Mensen gaven aan dat de PRUNUS-armaturen er mooi uitzien en een frisse uitstraling hebben.”

 

650 armaturen

Stapsgewijs zijn vervolgens in verschillende woonwijken en het centrum circa 650 armaturen geplaatst. Het grootste deel daarvan zijn PRUNUS A3-armaturen. Dat armatuur zorgt voor aangenaam, niet-verblindend licht door een combinatie van clear bowl optica-afscherming en heldere lichtkap. Baan: “Daarnaast hebben we PRUNUS A2-armaturen toegepast. Het licht van dat armatuur zorgt dankzij de gematteerde kap voor een zachter lichtbeeld dan de PRUNUS A3. Het PRUNUS E4-armatuur is tot slot toegepast op zes-metermasten. Dit LED-rondarmatuur heeft helder, lensvormig veiligheidsglas en een instelbare tilthoek, waardoor verlichting afgestemd kan worden op de gewenste situatie.”

 

Dimregime

“Dankzij de armaturen met LED-lichtbron en het dimmen van de verlichting tijdens de nachtelijke uren besparen we energie”, zegt Baan. Het dimregime waarmee de PRUNUS-armaturen zijn uitgerust zorgt ervoor dat de verlichting in de nachtelijke uren op een lager niveau brand. De energiebesparing is in totaal 68% ten opzichte van een conventioneel armatuur. Baan: “Om 22.00 uur dimmen we tot 70% en na middernacht wordt dat 50%. In de vroege ochtend wordt dat stapsgewijs weer 100%.”

 

Armaturen van Lightronics beschikken over vijf standaard dimregimes die aan de hand van vooraf ingestelde tijdsinstellingen van vermogen en lichtsterke veranderen. De energiebesparing kan afhankelijk van het dimregime oplopen tot 34%. Baan geeft aan dat de gemeente de komende jaren meer energie gaat besparen bij openbare verlichting. “Deze armaturen moesten worden vervangen omdat de technische levensduur was verstreken. Dat leidde de laatste tijd tot een sterke toename van het aantal storingen.Het totale areaal van de gemeente Hoeksche Waard bestaat uit bijna 30.000 armaturen. In de nabije toekomst gaan we meer openbare verlichting vervangen.”

 

Het laatste grote vervangingsproject in Oud-Beijerland met het PRUNUS-armatuur is uitgevoerd door Dynniq. Ook onderhoudsaannemer Nijkamp heeft een deel van het totale vervangingsproject gerealiseerd.