Zoek naar:

Hogere lichtbenutting in roos door aangevuld SON-T spectrum

Door het SON-T spectrum aan te vullen met speciaal ontwikkelde LED lampen van Valoya kan het de lichtbenutting verhoogd worden tot 9%. De LED lampen moeten nog wel efficiënter worden, maar daar wordt aan gewerkt. Dat bleek uit onderzoek op een rozenbedrijf van Wageningen UR Glastuinbouw, Plant Dynamics en medewerkers van het praktijkbedrijf.

Door het SON-T spectrum aan te vullen met speciaal ontwikkelde LED lampen van Valoya kan de lichtbenutting worden verhoogd met 9%. Dat bleek uit onderzoek op een rozenbedrijf van Wageningen UR Glastuinbouw, Plant Dynamics en medewerkers van het praktijkbedrijf.

In de winter 2014-2015 is een deel van het rozenbedrijf belicht met een 'hybride' opstelling van 103 µmol SON-T en de Valoya LED lamp G1. Deze lamp is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als aanvulling op (dus altijd in combinatie met) SON-T.  De LED lampen zijn in twee verschillende intensiteiten opgehangen: 57 of 103 µmol (één of twee strengen lampen per bed). In vergelijking met de gangbare installatie van het bedrijf (191 µmol SON-T), leverde het aangepaste spectrum, afhankelijk van de intensiteit van de toegevoegde LED belichting, een 7.2% tot 9% hogere lichtbenuttingsefficiëntie bij het ras Avalanche op. De hogere lichtbenutting kon echter niet worden verklaard door de verrichte metingen aan het gewas (SPAD, knoptemperatuur, fotosynthese, bladoppervlakte, huidmondjesweerstand, etc.).

Dit biedt perspectief voor energiebesparing. Hiertoe zal de energie-efficiency van de gebruikte Valoya G1 lampen naar een output van minimaal 1.7 μmol PAR per Watt moeten stijgen. Hier wordt door Valoya al aan gewerkt.

Aanvullend onderzoek naar effect van lichtkleur
Aanbevolen wordt om aanvullend onderzoek te doen naar de effecten van lichtkleur bij roos. Vragen die er onder meer liggen zijn of andere rozenrassen even positief reageren op het aangepaste spectrum, of het gewas compacter kan worden met een hoger aandeel blauw en of met meer verrood licht de bloemen nog zwaarder worden, met een grotere bloemknop. En minstens zo belangrijk: wat is de fysiologische verklaring voor dit resultaat?

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken en mede mogelijk gemaakt door Valoya en het praktijkbedrijf.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via de link.