Zoek naar:

Johanneum Gymnasium Herborn breidt uit met ETAP-verlichting


Johanneum Gymnasium Herborn breidt uit met ETAP-verlichting

Bij de uitbreiding van het Johanneum Gymnasium in Herborn (Duitsland) stond ETAP in voor de verlichting van zowel de klaslokalen als de turnzaal: twee totaal verschillende oplossingen voor totaal verschillende toepassingen.

Bij verlichting in scholen komt heel wat kijken. Niet alleen zijn er eisen op het vlak van verlichtingssterkte, verbruik en installatiemogelijkheden. Een school biedt ook verschillende functies aan: klassen, vergaderzalen, ontspanningsruimtes… Het is dus een voordeel om een verlichtingspartner te vinden die niet alleen een uitgebreid gamma kan aanbieden, maar ook de knowhow heeft om voor al die functies de juiste oplossing te vinden.
Het Johanneum Gymnasium is een van de grootste atheneums in de deelstaat Hessen. In 2014 werd gestart met de constructie van een nieuw gebouw voor de wetenschappelijke richtingen.
Voor de praktijkklassen viel de keuze - in samenspraak met elektrisch installateur EPL GmbH en architectenbureau Diehl - op de US-reeks. Bij deze softlightarmatuur verzacht een diffusorfolie de lichtbron, terwijl een deel van het licht via een secundaire optiek wordt verspreid. Dit resulteert in een gelijkmatig, comfortabel licht zonder dat er wordt ingeboet aan verlichtingssterkte. Ideaal voor klassen dus, waar leerlingen en leerkrachten urenlang geconcentreerd moeten kunnen werken.

Balbestendig

In de sportzaal was er nood aan efficiënte verlichting die bovendien tegen een stootje kan. Aangezien de zaal ook gebruikt wordt voor schoolopvoeringen, moest de verlichting dimbaar zijn. Hiervoor ontwikkelde ETAP een armatuur op maat, gebaseerd op de E7: een LED+LENS™-oplossing met een hoge lumenoutput én bestand tegen een verdwaalde voetbal of ander projectiel. Om hieraan te voldoen werd de E7 onderworpen aan een balproef. Die bestaat erin dat een bal 36 keer tegen de armatuur wordt geschoten, met een snelheid van 60 km/uur. Na dit salvo mag de armatuur geen beschadigingen vertonen die de elektrische veiligheid in het gedrang kunnen brengen. De E7-armaturen doorstonden de proef met glans.

Goed rapport
De ETAP-oplossingen kregen intussen een goed rapport van de schooldirectie. Geslaagd en op naar een volgende verbouwing: de komende jaren krijgt de kunstrichting op haar beurt een nieuw onderkomen, opnieuw met ETAP-verlichting.