Zoek naar:

LIVINGPROJECTS VERLICHT GEOFORT IN HERWIJNEN


LIVINGPROJECTS VERLICHT GEOFORT IN HERWIJNEN

Herwijnen - Het oude Rijksmonument barst bijna uit zijn voegen van de nieuwste technische snufjes. In het spannende en educatieve GeoFort maken de bezoekers kennis met de modernste geotechnieken, cartografie en navigatie. Bart Bennis, directeur van GeoFort, stelde Livingprojects voor de uitdaging om een lichtoplossing te maken die paste bij het eigenzinnige karakter van het fort.

“We waren op zoek naar een oplossing die een aantal problemen op zou lossen en het rijksmonument op een spannende en eigenzinnige manier tot zijn recht zou laten komen,” vertelt Bart Bennis, directeur van GeoFort. “De nieuwe installatie moest niet alleen goed geluid, maar ook mooi licht geven. Het moest eenvoudig te bedienen en te verplaatsen zijn. De belangrijkste voorwaarde was dat er beslist geen akoestische panelen of luidsprekers aan de muren zouden worden bevestigd,” legt Bennis uit

“De uitdaging was om alle wensen van de opdrachtgever in een visueel acceptabel ontwerp te verenigen,” legt René van Corven, van Atelier van Corven uit. Het ontwerp van de hanglampen is gebaseerd op de 'Round & Round' akoestische design lamp van Post Acoustics. Dankzij hun kennis in het ontwerpen en produceren van akoestische producten (Gouden Decibel Award 2014 red.) en ervaringen met het Basotect absorbtieschuim, konden de lagen waaruit de lamp is opgebouwd op de juiste manier worden gesneden. Vervolgens was het aan Atelier Van Corven en Livingprojects om de techniek, montage, installatie en sturing samen te brengen in een gebruiksvriendelijke oplossing.

“Door de enorme complexiteit van het project en de vele disciplines die het omvatte, was het een behoorlijke klus om alle techniek met een vinger aan te kunnen sturen,” vertelt Michael Sebregts, directeur van Livingprojects. En dat is gelukt. “Naast alle pre-sets heb ik nog niet de tijd gehad om er mee te experimenteren,” zegt Bennis terwijl hij een kleurverloop over de grondspots laat lopen. “De reacties van onze gasten zijn erg positief. Wanneer er vergaderingen of bedrijfsfeestjes zijn geboekt in de ruimte, passen we de verlichting aan in de kleuren van het bedrijf dat te gast is. Een extra service die zeer gewaardeerd wordt.” Ook Atelier Van Corven is zeer tevreden; “De reacties zijn unaniem positief. Het ontwerp past goed in het geothema van het fort. Het refereert aan de gelaagdheid van onze planeet.” Michiel Post, ontwerper van de Round & Round reageert verrast op het eindresultaat; “Livingprojects maakte op basis van ons ontwerp een spectaculaire variatie.”