Zoek naar:

ROMARLED ONTWERPT NIEUW LICHTPLAN VOOR DE ROTTERDAMSE SCHOUWBURG


ROMARLED ONTWERPT NIEUW LICHTPLAN VOOR DE ROTTERDAMSE SCHOUWBURG

Het hoofd techniek en het management van de Rotterdamse Schouwburg hebben Romar benaderd om een nieuw lichtplan en verlichtingsadvies voor de zaalverlichting te ontwerpen. Bij het bouwen van de theaterzaal heeft de architect QUIST een lichtplan bedacht, waarbij de traditionele halogeenverlichting op de industriële, betonnen afwerking geplaatst is. De indeling van deze verlichting ten opzichte van de zitplaatsen is uniek en vastgelegd als een beeldrecht.

Er zijn veel verschillende hoogtes in de zaal en de centrale zitplaatsen van de zaal zijn apart instelbaar. In het ontwerp van de zaal zijn akoestische elementen geplaatst waarin verlichting is opgenomen. Ook hangen er verschillende armaturen tussen de akoestische panelen. De installatie van de verlichting was gebaseerd op analoge stuurtechniek.

Verbeterde schouwburg ledverlichting
Na een locatiebezoek en overleg met het hoofd techniek heeft Romar een ledoplossing bedacht wat toepasbaar is op alle locaties van de bestaande armaturen. Binnen vier weken tijd is dan ook het gehele lichtplan voorbereid, de op maat gemaakte ledarmaturen geïnstalleerd en het led dimsysteem in bedrijf gesteld.

Het led dimsysteem is deels op de bestaande, en deels op de nieuwe bekabeling aangesloten. Door het gebruik van een centrale technische ruimte zijn de voedingen voor het aansturen van het led dimsysteem op een goed te onderhouden plaats gemonteerd. Hierdoor kan bij het uitlezen en servicen van het systeem de installatie gemakkelijk benaderd worden. De centrale voedingen bieden regeling en sturing van 0% tot 100% aan de ingebouwde drivers per ledarmatuur. Het led dimsysteem is aangesloten op de digitale sturing van het theater zodat het regelen van de zaalverlichting met ieder protocol aangestuurd kan worden. De op maat gemaakte armaturen zijn geplaatst in de akoestische kaatser, in het akoestische plafond, boven de zijbalkons en als hoofdverlichting gependeld tegen het plafond. De led-armaturen zijn voorzien van verschillende lenshoeken waardoor het lichtbeeld op de zitplaatsen een mooi vlekkenplan geeft. Hierdoor wordt het lichtplan, naast het dimmen, dynamisch. De led-armaturen zijn voorzien van een warmwitte lichtkleur van 2700 Kelvin. Door de armaturen op de juiste manier te adresseren zijn middels het dimsysteem totaal 6 groepen apart aanstuurbaar. Een extra faciliteit die in het dimsysteem is geprogrammeerd is dat bij het uitvallen van de netspanning de verlichting op de centrale UPS automatisch inschakelt op een intensiteit van 50%.

Romar heeft in dit project haar onderscheidend vermogen laten zien middels deze uitdagende technische installatie, met name op het gebied van het dimmen met ledverlichting in theaterzalen, als ook het technisch afmonteren van maatwerk led-armaturen in een bestaande installatie.