Zoek naar:

Speelt de energieprijs een rol in de zoektocht naar goed licht?


Speelt de energieprijs een rol in de zoektocht naar goed licht?

Goede verlichting speelt een grote rol in het dagelijks leven. Ook bij het inrichten van een nieuwe kantoorruimte, het uitlichten van producten of de verfraaiing van een gevel, is de keus in verlichting er eentje om goed over na te denken. Zo heeft het onder andere een direct effect op de concentratie en productiviteit; in kantoren verhoogt een goed verlichte werkplek zelfs de alertheid en efficiŰntie van de medewerkers. Maar hoe kiest iemand welke verlichting de juiste is? Wat neemt u mee in de beslissing en welke gevolgen heeft het voor de hoogte van de maandelijkse energierekening?

Duurzaam licht kiezen is het devies

Steeds meer particulieren en bedrijven zien duurzaamheid als een belangrijke overweging bij de aanschaf van nieuwe verlichting. Een langere levensduur zorgt voor minder afval, nieuwe verlichting bevat doorgaans ook geen kwik en is hierdoor minder vervuilend. Dit heeft direct een positief effect op het milieu. Het verminderen van de ecologische voetafdruk is voor veel bedrijven een bewuste keuze, duurzame verlichting draagt hieraan bij.

De financiële kant is bij aanschaf van nieuwe verlichting ook een belangrijke factor. De prijs van een product telt hierin uiteraard mee, maar ook de energierekening is hier een onderdeel van. Een middelgroot bedrijf verbruikt op jaarbasis voor verlichting gemiddeld 100 kWh per m2.

In 2023 is de gemiddelde elektriciteitsprijs 41 cent per kWh, dus dat is zo’n €41 per m2. Dit energieverbruik moet u niet uit het oog verliezen. Omdat duurzame verlichting minder energie verbruikt, kunt u met de keuze voor verlichting flinke invloed op uw jaarlijke energiekosten uitoefenen.

Energiezuinige innovatie

De verlichtingsindustrie heeft in de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt op het gebied van energiezuinige technologieën, die direct effect hebben op de kosten. De stap van de ouderwetse gloeilamp naar LED verlichting is hierin baanbrekend

geweest, deze verlichting verbruikt tot 80% minder energie en gaat veel langer mee. Maar de ontwikkelingen zijn hier niet gestopt.

Slimme systemen die gebruik maken van bewegingssensoren, daglichtsensoren en timers zijn nieuwe, duurzame oplossingen die onderaan de streep een aardig verschil maken in energieverbruik. Tevens is de nieuwste OLED technologie volop in ontwikkeling. Waar dit tot op heden nog voornamelijk wordt ingezet voor televisies en beeldschermen, wordt de techniek in de toekomst vaker ingezet voor de verlichting van huizen en bedrijven. Door het heldere licht dat ze geven, is OLED verlichting hier erg geschikt voor. Daarnaast gaat het bijzonder lang mee. Dit maakt het een financieel aantrekkelijke en duurzame optie.

De ene energie-aanbieder is de andere niet

Heeft u na wikken en wegen de beste keus gemaakt? Dan is de keus voor een energieleverancier nog een laatste factor waarmee een financieel verschil gemaakt kan worden. Er zijn veel opties en dit biedt evenzoveel kansen voor de consument.
De energieprijzen veranderen geregeld. In de afgelopen jaren zijn de tarieven flink gestegen, dit is onder andere een gevolg van de toegenomen energievraag na de pandemie en de oorlog in Oekraïne.
Voor elke organisatie is dit voelbaar in de operationele kosten. Het is belangrijk deze ontwikkeling goed in de gaten te blijven houden en te blijven besparen daar waar kan, om zo de winstgevendheid van het bedrijf te laten toenemen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Welke energieleverancier het best bij een bedrijf past hangt niet alleen af van het tarief in kWh, ook zaken als de duur van een contract, mogelijkheden tot overstappen, duurzame energieopties en bijkomende administratieve kosten zijn van invloed op de uiteindelijke maandelijkse afrekening.

Een kritisch oog loont

Het is verstandig om geregeld te heroverwegen of uw gekozen energieleverancier nog wel de juiste keus is.
Energie vergelijken kan hier uitkomst bieden. Door niet klakkeloos de energiecontracten te verlengen maar kritisch te zijn in welke aanbieder het best bij u past en rekening te houden met de nieuwe aanbiedingen op de markt,

kiest u de voordeligste energieleverancier voor uw situatie. Of dit nu is voor de gevel van uw pand of een goed verlichte werkplek, het heeft een direct gevolg op de maandelijkse kosten van het bedrijf en creëert ruimte in het budget om te investeren in een nieuw licht op de zaak.

G-PM8QG98C1Q