Zoek naar:

Sterrenhemel weer zichtbaar boven Chemelot


Sterrenhemel weer zichtbaar boven Chemelot

Slimme verlichting maakt een behoorlijk verschil bij het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties in de industrie Dat bewijst Chemelot met de nieuwste slimme verlichting van TPPL en Dietal voor de industrie, aangestuurd door Luminext.

Forse daling lichtvervuiling en energieverbruik
Met het TPPL-project op Chemelot in Limburg (het voormalige DSM) bewijzen de deelnemende partijen waaronder Luminext dat het mogelijk is het energieverbruik met tenminste 80% te verlagen door de inzet van intelligente LED-verlichting bij de fabrieken. Daarmee daalt de CO2 footprint, komt er een einde aan de lichtvervuiling boven het enorme Chemelot terrein en wordt een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd.

Slimme TPPL LED-verlichting primeur voor chemische industrie
Het TPPL-project omvat unieke innovaties voor de (chemische) industrie op het gebied van intelligente, Atex-0 gecertificeerde, superveilige LED-verlichting, een draadloos lokaal netwerk en de beheer- en besturingsomgeving Luminizer van Luminext voor monitoring en servicing. Daarmee is het een primeur in het rendabel toepassen van draadloos regelbare LED-verlichting op grote schaal in de industrie. De TPPL (Tubular Professional Performance Lighting) LED-armaturen zijn zo bijzonder en onderscheidend omdat ze draadloos informatie doorgeven over hun conditie en reageren op veranderende omstandigheden in de omgeving.

PSPL en Dietal (ledarmaturen) namen met beheerder Sitech Services het initiatief om een open innovatietraject te starten met een aantal bedrijven op Chemelot: Arlanxeo, AnQore, Borealis, DSM Engineering Plastics, Fibrant en OCI Nitrogen. Medeontwikkelaars waren Luminext (beheer- en besturingsplatform), Chess Wise (lokaal netwerk), Van den Pol (installatietechniek) en LEDsEnable (financiering).

Vanuit pilot opschalen naar 17.000 lampen
In 2016 startte het TPPL-projectteam met de pilot bij twee fabrieken. Inmiddels zijn ruim 3.000 ATEX gecertificeerde LED-lampen geïnstalleerd. De pilots hebben aangetoond dat de berekende besparingen daadwerkelijk gerealiseerd worden. Medewerkers in de pilotfabrieken waren direct enthousiast over de nieuwe verlichting, die het daglicht benadert. De lichtkwaliteit draagt bij aan meer veiligheid en een prettige werksfeer. Voor de zomer van 2018 gaan alle fabrieken van de deelnemende bedrijven over op de nieuwe verlichting. In totaal worden circa 17.000 lampen vervangen.

Duurzaamheid als speerpunt, lichtvervuiling een halt toeroepen
Dankzij de automatische ‘twilight’-regeling en het draadloos bedienbare dim- en regelschema kan de fabrieksverlichting geminimaliseerd worden, waardoor de sterrenhemel boven Chemelot weer zichtbaar wordt. Naast het terugdringen van lichtvervuiling, kan met het doven van de verlichting een energiebesparing van 80% tot meer dan 90% worden gehaald. Bovendien gaan de volledig recyclebare LED-lampen 20 tot 25 jaar mee. De verminderde hoeveelheid afval en reductie van de energieconsumptie vormen winst voor het milieu.

Enorm besparen en verhoogde veiligheid
Er is gekozen voor een complete light-as-a-service oplossing, die de financiering, installatie en onderhoud omvat. Met een operational leaseconcept worden de bedrijven volledig ontzorgd op het gebied van verlichting. De deelnemende Chemelot bedrijven besparen hiermee ruim 20% op hun totale verlichtingskosten. De energiekosten dalen met meer dan 80%. Vanwege de lange levensduur gaan ook de onderhoudskosten fors omlaag en nemen de veiligheidsrisico’s van het vervangen van de lampen af.

Facts & Figures - investering in de toekomst
Op de gehele Chemelot site hangen 30.000 lichtarmaturen. Momenteel zijn 3.000 armaturen vervangen door de slimme ledlampen. Binnen een jaar zijn dit er 17.000 bij de huidige pilotplants (5 bedrijven, 22 fabrieken). Het terugbrengen van lichtvervuiling is belangrijkste motivatie van asset owners om in te stappen. Het huidig energieverbruik, ter waarde van bijna half miljoen euro, wordt met dit project verlaagd naar 150.000 euro. Bij doorontwikkeling (volledige toepassing van intelligente schakeling) naar 50.000 euro.

Meer lezen over het project Chemelot en deze slimme TPPL verlichting voor de industrie?
Ga naar http://magazine.luminext.eu/luminizerindustrie