Zoek naar:

Vesting Woudrichem behoudt sfeer met warm en effectief licht DE NOOD


Vesting Woudrichem behoudt sfeer met warm en effectief licht DE NOOD

Het oude vestingstadje Woudrichem is geliefd bij toeristen en filmmakers. Het recente succes van de televisieserie Dokter Tinus, die hier werd opgenomen, heeft de populariteit nog verder vergroot. Dat vraagt om sfeervolle én functionele verlichting.

Alle 135 straatlantaarns in de historische stadskern zijn in 2018 vervangen door nieuwe exemplaren. Dat was nodig, want er was sprake van roestvorming in het binnenwerk van de armaturen en de masten. Ook de lichttechniek was verouderd, zegt een woordvoerder van de gemeente Woudrichem. ,,De lampen waren echte energievreters en moesten om de twee jaar worden vervangen. Bovendien produceerden ze strooilicht dat bij de woningen te veel naar binnen scheen.”

De gemeente koos voor de klassieke Hollandse mast met het bijpassende armatuur Vondel, geheel in stijl met de historische bebouwing. Een deel van de armaturen is in de kap voorzien van een afdekplaatje om te voorkomen dat er te veel licht van straat de huiskamers binnendringt. Ook de geïntegreerde LED-lichtmodule draagt er aan bij dat niet de woning maar de straat wordt verlicht. ,,We krijgen er goede reactie op van onze burgers”, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Ze hebben minder last van het schijnsel.”

“De eerste twintig jaar hebben wij er geen omkijken meer naar”

Belangrijk voor de gemeente is dat de LED-verlichting amberkleurig is gebleven. Dat wil zeggen: het licht geeft een oranje gloed. Straatverlichting met helder wit licht zou ten koste gaan van de sfeer in de vestingstad, is de gedachte. Ook aan die voorwaarde hebben DE NOOD en LEDlicht Nederland voldaan. Ze hebben bovendien een deel van de armaturen voorzien van een SmartCity-control. Deze toevoeging maakt het voor de gemeente mogelijk om via een speciale app de sterkte van het licht aan te passen aan de situatie, bijvoorbeeld tijdens een evenement in de vesting. ,,We zijn tevreden over de vernieuwing van onze klassieke straatverlichting”, zegt de gemeentelijk woordvoerder. ,,De eerste twintig jaar hebben wij er geen omkijken meer naar.”

> Bekijk de volledige lichtkrant hier

Of kijk voor meer foto's van dit project hier.