Zoek naar:

Een project van: VanLien Noodverlichting

Erasmus Medisch Center

IEBU (Installatiecombinatie Nieuwbouw Erasmus MC) kiest voor stekerbare en voorgemonteerde Serenga vluchtwegaanduiding van VanLien. Voor alle partijen een prachtig project, niet enkel vanwege de omvang – een totale oppervlakte van 185.000 m2 – maar zeker ook vanwege de specifieke noodverlichtingsoplossingen welke door een goede samenwerking tot stand zijn gekomen.


IEBU
Installatiecombinatie Nieuwbouw Erasmus MC, afgekort IEBU, bestaande uit BAM Techniek BV en de ULC Groep zijn als combinatie verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor de nieuwbouw van het Erasmus Medisch Center te Rotterdam. De bouw is in 2009 van start gegaan en er werken zo’n 500 man om het bestaande 3D schaalmodel in 2017 werkelijkheid te laten worden.


Uitdagend project
Engineer Richard Hardeman, ruim 10 jaar werkzaam voor BAM Techniek BV, hoefde niet lang na te denken toen hij werd gevraagd voor dit project: “Een uitdagend project vanwege omvang en complexiteit waarin alle technieken samenkomen”. Op de vraag of een dergelijk project nieuw voor hem is, antwoord hij: “Niet nieuw voor mij, maar een project van deze omvang wel”. Om een beter beeld te krijgen van de omvang waarover gesproken wordt, dit komt overeen met maar liefst zestien voetbalvelden. Als Engineer is Richard Hardeman onder andere verantwoordelijk voor het juist vertalen van de bestekspecificaties naar de praktijk. Deze specificaties worden vervolgens verwerkt in tekeningen voor de elektrotechnische installaties.


Projectgroep
Gezien de complexiteit van het project alleen al op installatiegebied, zijn de verschillende installatieonderdelen ondergebracht bij de verschillende projectgroepen. Richard Hardeman houdt zich mede met de projectgroep beveiligingsinstallatie bezig, waar noodverlichting een onderdeel van is. Voor hem bekend terrein, dit maakt hem daarom een belangrijke stem in het kiezen van de juiste noodverlichting voor dit project. Deze keuze wordt bepaald door een daarvoor aangestelde projectgroep bestaande uit onder andere Ruardini Boulahrouz – projectleider IEBU -, Richard Zomer – montageleider – en Richard Hardeman.
 

Erasmus Medisch Center Erasmus Medisch Center Erasmus Medisch Center Erasmus Medisch Center Erasmus Medisch Center

Projectspecificaties
De projectgroep ging in 2010 van start met het aanvragen van offertes gevolgd door productdemonstraties van verschillende noodverlichtingsfabrikanten. Namens VanLien demonstreerde Marco de Lijster – Sales Manager -  en Aldrik de Boer – Hoofd buitendienst – de Serenga productlijn en Naveo, een nieuw inspectie- en onderhoudssoftware. Voor VanLien ook het moment om alle projectspecificaties duidelijk te krijgen om zo mee te denken in een projectgerichte oplossing en een passend advies te bieden. Zo kwamen er onder andere de specificaties naar voren om de armaturen stekerbaar te maken en te installeren in verschillende fases. Niet alleen vanwege installatiegemak en tijdsbesparing maar ook gezien de plafondmontage en de afronding van een bouwlaag  niet gelijk lopen, hier kan soms acht maanden tussen zitten. De kans dat een armatuur dan beschadigt is groot, om dit te vermijden wordt er de voorkeur gegeven om het installatieproces te spreiden.


Projectgerichte oplossingen 
De kracht van de Serenga led armaturen is de modulariteit. Naast bestel- en installatiegemak biedt het ook diverse type frames. Voor dit project is er gekozen voor het X-frame, welke aan de onderzijde twee extra leds biedt voor extra vluchtwegverlichting en dus extra licht op de vloer bij calamiteiten. De belangrijkste specificaties van het IEBU omtrent noodverlichting zijn producthandeling, montagetijd en logistiek. Om hieraan te voldoen zijn de armaturen stekerbaar gemaakt en is de First Fix voorzien van een snoer. Een groot montagevoordeel volgens Richard Hardeman: “Op de locatie is het slechts een kwestie van de stekker in de contactdoos en de First Fix aan het plafond te bevestigen”. Om de handeling te reduceren heeft VanLien ervoor gekozen de E-box en het frame voor te monteren en tevens te voorzien van een unieke verpakking. Dit project telt ruim 3.000 VanLien armaturen, door deze installatie wijze is de IEBU verzekert van een aanzienlijke tijdsbesparing ten opzichte van de reguliere montage. Zowel de First Fix als Serenga armatuur zijn voorzien van een apart artikelnummer, dit voor logistieke zekerheid voor alle betrokken partijen.


Inspectie en onderhoud met Naveo
Voor inspectie- en onderhoudsgemak maakt het IEBU gebruik van Naveo. Dit is een (online) inspectie- en onderhoudssoftware welke 24/7 inzicht geeft in de status van de noodverlichtingsinstallatie en maakt preventief onderhoud mogelijk. Hetgeen de veiligheid in gebouwen verhoogt. De gegevens kunnen eenvoudig worden uitgelezen via de DCP (Data Collection Point), welke zich in ieder gebouw bevindt. De inbedrijfstelling van Naveo wordt verzorgt door VanLien in samenwerking met IEBU.


Samenwerking
De goede samenwerking tussen IEBU, Technische Unie Utrecht en VanLien maakt dat de noodverlichtingsinstallatie snel, eenvoudig en doeltreffend verloopt. Sander Peters, Technische Unie, verzorgt de bouwplaats logistiek en zorgt voor een tijdige en juiste bevoorrading van de bouwlagen in de vorm van materiaalkarren. Hierdoor hoeft een monteur werkzaam op bijvoorbeeld de zevende verdieping niet steeds naar beneden te lopen voor materiaal, hij gebruikt hiervoor simpelweg de materiaalkar.


Waarom VanLien?
Volgens Aldrik de Boer is de projectgerichte noodverlichtingsoplossing doorslaggevend geweest in de keuze van het IEBU: “VanLien beschikt op het hoofdkantoor in Barendrecht over een eigen productie, dit maakt het mogelijk om tot projectgerichte oplossingen te komen wat ervoor zorgt dat VanLien zich onderscheidt ten opzichte van andere merken.” Tevens benadrukt hij dat meedenken, adviseren en service zo belangrijk zijn bij een project, het blijft niet alleen bij de aanbieding. Richard Hardeman beaamt deze werkwijze en is dan ook positief over de aanpak en samenwerking met VanLien.

Opdrachtgever

Erasmus Medisch Center

Lichtontwerper

Van Lien

Installateur

Van Lien

Bedrijfsgegevens

VanLien Noodverlichting

Oosteinde 3
2991LG Barendrecht

t: +31 (0)88 2600 900
w: vanlien.nl