Zoek naar:

Een project van: FEILO SYLVANIA

CONCORD; WAANDERS IN DE BROERENKERK ZWOLLE

De traditionele boekhandel heeft het moeilijk. E-books en alternatieve verkoopkanalen, zoals het internet, zorgen voor zwaar weer in de boekenwereld. Reden voor Wim Waanders, eigenaar van Fa. J.M.W. Waanders – uitgevers, drukkers en boekverkopers sinds 1836, om het roer om te gooien. Op 13 juli 2013 opende ‘Waanders In de Broeren’. Dit nieuwe concept combineert boeken met lezingen, exposities, concerten en andere culturele evenementen. De monumentale vijftiende-eeuwse Broerenkerk in Zwolle is daartoe omgevormd tot een multifunctionele ruimte die in korte tijd duizenden bezoekers heeft getrokken. BK. Architecten uit Utrecht tekende voor de inrichting, waarin de verlichting van Havells Sylvania op discrete manier sfeer schept.

Jos Burger en Wouter Keijzer van BK. architecten waren verantwoordelijk voor het interieurontwerp van Waanders in de Broeren. “Daarbij hebben we sterk rekening moeten houden met de historische waarde van het gebouw. Kenmerkend zijn de hoogte van de kerk, de lange as, hoge bogen, enorme glas-in-lood-ramen en plafondschilderingen. Hier was het onze opdracht om zevenhonderd vierkante meter toe te voegen aan het bestaande oppervlak. Ons hoofddoel was om de kerk zijn historische karakter te laten behouden. Daarom zijn de drie winkelverdiepingen geplaatst aan de zijkanten, buiten het schip van de kerk. Hierdoor blijf je als bezoeker de ruimte voelen met aan de ene kant het orgel en aan de andere kant een modern glas-in-lood-raam. Door slechts drie soorten hout en wit pleisterwerk te gebruiken, blijft het gebouw sober en zorgen de producten – met name de boeken – voor het contrast.

Lichtplan

Keijzer benadrukt dat Waanders in de Broeren uiteindelijk een bedrijf is dat boeken en andere producten moet verkopen om rendabel te zijn. Dat betekent dat de architecten ook zorgden voor een optimaal winkelconcept met logische routes en een aantrekkelijke productpresentaties. Daarbij speelt verlichting een cruciale rol. Keijzer: “Voor wat betreft verlichting waren er verschillende uitdagingen. De ruimte is hoog, groot en lang. Aangezien hier sprake is van een monument mag je nergens gaten boren om armaturen op te hangen, dus je bent erg afhankelijk van de bestaande lichtpunten. Verder heb je te maken met wisselende inrichtingen voor wat betreft de boeken, zodat je flexibel moet blijven. We hebben uiteindelijk in samenspraak met de installateur Nooter E.T.B. gekozen voor een inbouwrailsysteem van Havells Sylvania dat werd ingebouwd in een eigen ontworpen railsysteem, dat in staat is de grote overspanningen te maken in dekerk. Op deze manier konden we het hele middenschip volledig open houden, zodat de architectuur tot haar recht bleef komen, en alles toch goed, maar ook doelgericht, wervend en toch subtiel, uitlichten.”

Flexibel

Volgens Keijzer heeft BK. architecten lang gezocht naar de juiste oplossing voor dit project. “Het hele lichtplan was al met al een flinke klus vanwege de specifieke kenmerken van het gebouw en ons doel om een niet-verstorende verlichting aan te brengen. Het lichtplan is met behulp van Havells Sylvania armaturen uitgewerkt. Het maakt gebruik van het Lytespan LS3 railsysteem, uitgerust met de performante en energiezuinige Beacon CMI-Tmini 20W railspots. De verlichting is zowel geschikt voor de retail/ en expositiefunctie van het gebouw, waarbij de producten eruit moeten spatten, als voor de horecafunctie, waar het meer gaat om sfeer. De gekozen oplossing is verder heel flexibel. Een historisch gebouw als de Broerenkerk leent zich niet voor veelvuldig verbouwen. De huidige lichtoplossing is voldoende duurzaam. Mocht de kerk ooit een andere bestemming krijgen, dan zijn geen aanpassingen nodig aan het licht.”

CONCORD; WAANDERS IN DE BROERENKERK ZWOLLE CONCORD; WAANDERS IN DE BROERENKERK ZWOLLE CONCORD; WAANDERS IN DE BROERENKERK ZWOLLE

Opdrachtgever

Fa. J.M.W. Waanders – uitgevers, drukkers en boekverkopers sinds

Architect

BK. Architecten

Installateur

Nooter E.T.B.

Gebruikte armaturen

Concord Beacon - bekroonde diversiteit

De Concord Beacon-reeks spots is één van de meest uitgebreide op de markt, met modellen met nieuwe geavanceerde LED-technologie als ook een brede selectie voor traditionele lichtbronnen (Hi-Spot ES50, Hi-Spot 95, MR16 12V, BriteSpot ES50, CMI-T 35W/70W, CMI-Tmini 20/35W, Lynx-TE 26/32/42W).

Concord Beacon biedt op die manier complete veelzijdigheid voor een krachtige en heldere accentverlichting in de eigentijdse winkelomgeving. Beacon heeft een tijdloos maar hedendaags, volledig gegoten aluminium ontwerp. De reeks fraai vormgegeven LED versies breidt steeds verder uit. De eerste Beacon LED 13/26W werd ondertussen uitgebreid met de bekroonde Beacon Muse LED 13/26W met traploos instelbare lichtbundel (10-65°) (winnaar Lighting Design Awards 2011, Lux Awards 2011, Lighting Industry Awards 2011, FX design awards 2011)en de nieuwste Beacon Projector (finalist Lighting Design Awards 2013).

Bedrijfsgegevens

FEILO SYLVANIA

Noorderlaan 105c
2030 Antwerpen

t: +31 (0)76 750 44 44
f: +31 (0)76 750 44 56
w: feilosylvania.com