Zoek naar:

Een project van: TRILUX - Simplify Your Light

Albert Schweitzer Ziekenhuis

Het ziekenhuis in het Nederlandse Dordrecht werd grondig gerenoveerd en uitgebreid met gespecialiseerde eenheden. Een drie verdiepingen tellende glazen plint is de bindende schakel tussen de nieuwe constructies. Om te laten zien dat het ultramoderne complex één geheel vormt, werd gekozen voor een uniform interieurconcept en een gemeenschappelijk gevelmateriaal: bakstenen.


Het Gezondheidspark in Dordrecht ontwikkelt zich meer en meer tot een volledige stadswijk. Het bestaande Albert Schweitzer Ziekenhuis werd uitvoerig gemoderniseerd en tegelijkertijd uitgebouwd tot een zorgboulevard. Aan de noordelijke zijde breidt een aanbouw het medische aanbod uit met gespecialiseerde eenheden als spoedeisende hulp, polikliniek, competentiecentrum en gemeenschappelijke huisartsenpraktijken.
 

Boven de drie verdiepingen tellende glazen plint rijzen vier gebouwen op die flexibel gebruikt kunnen worden. De verticale structuur van de gevels laat zien dat ze samenhoren, maar voor wie goed kijkt, tekenen er zich toch verschillen af. De zorgvuldig geselecteerde baksteenkleuren variëren van warm okergeel tot vermiljoen.

 

Opvallend zijn de donkergrijze stenen van het dwarse gebouw. Bij schuine lichtinval lijkt het geveloppervlak als metaal te schitteren in de zon. In dit markante bouwvolume bevindt zich ook de hoofdingang van het hele complex. De vier nieuwe gebouwen hebben elk een eigen ingang, maar zijn met het oog op toekomstig gezamenlijk gebruik ook met elkaar verbonden. In het oostelijke gebouw zijn een verzorgingstehuis, een zorghotel en een kraamkliniek ondergebracht. In de middelste gebouwen bevinden zich kantoorruimten, een beroepsacademie en het competentiecentrum. Aan de westelijke zijde wordt de bouwrij afgesloten door de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Holland Zuid.

 

In de avonduren is er binnen in het plintgebouw een lichtschouwspel met een kleurensequentie van appelgroen tot madeliefjesgeel, waarvan het licht sterk genoeg straalt om ook effect te sorteren op de straat. De doorlopende gang is vormgegeven als een landschap. Plafondhoge foto's geven het gevoel langs een rivier te wandelen.

 

Door eigen materialen en kleuren krijgen de afzonderlijke afdelingen een eigen identiteit. De vriendelijk ingerichte wachtruimten met vrij uitzicht naar buiten moeten het verblijf aangenamer maken voor patiënten en bezoekers. De individueel voor elke afdeling aangepaste lichtconcepten zorgen voor een duidelijke oriëntatie.

Klik hier voor meer informatie!

Albert Schweitzer Ziekenhuis Albert Schweitzer Ziekenhuis

Opdrachtgever

Albert Schweitzer Ziekenhuis

Architect

EGM architecten, Dordrecht, Niederland

Bedrijfsgegevens

TRILUX - Simplify Your Light

Databankweg 28
3821AL Amersfoort

t: 033-4557710
f: 0031-(0)334564140
w: trilux.com

Projectinformatie