Zoek naar:

Een project van: FEILO SYLVANIA

De Evangelisch-lutherse kerk in Edam

Een optimale lichtoplossing met minimale middelen.

Om monumenten te behouden, is het belangrijk ze te blijven gebruiken, als ware het levende getuigen van het verleden. Daarnaast is het belangrijk periodiek onderhoud te plegen om een cultureel erfgoed te behouden; er dient af en toe het nodige herstel uitgevoerd te worden. In de winter van 2014-2015 was het de beurt aan de bijgebouwen en de verlichting van de evangelisch-lutherse kerk in Edam.

Voor de vernieuwing en de verlichting van de kerk zocht men een energiezuinige verlichtingsoplossing met een minimale impact op het gebouw. Ingrijpende aanpassingen, zoals inbouwarmaturen, waren uitgesloten vanwege het historische karakter van het monument. Het was daarom zaak een geschikte oplossing te vinden, die zowel de gewenste energiebesparing leverde als harmonieus in de maatvoering van het gebouw paste.

 

De lichtoplossing


Vanwege de plafondmaat en de diepte van de cassetteplafonds van de kerk, is gekozen voor de witte InVerto Direct led-armaturen met 40°-lichtbundel van Lumiance. Deze armaturen voldoen precies aan de gestelde eisen, voor wat betreft de sobere vormgeving én de afmeting – omdat de armaturen net zo hoog zijn als de historische balken in het gebouw. De led-armaturen bieden niet alleen een oplossing bij de trap naar de monumentale koorgang, maar ook hoger in het gebouw – in de ruimte waar de zondagsschool voor de kinderen plaatsvindt – en in de entreepartij. Op deze laatste plaats komen de armaturen volledig tot hun recht, net achter de monumentale deuren van de kerk.

In de hoofdbeuk is gekozen de lichtbronnen in de bestaande pendelarmaturen te vervangen door de Sylvania RefLED PAR38 18.5W 25°. Dankzij hun kleurtemperatuur van 3000K leveren deze energiezuinige, maar krachtige led-lichtbronnen warm, sfeervol én functioneel licht.

De sobere, moderne en discrete verlichtingsoplossingen van Havells-Sylvania voldoen perfect aan de eis van de opdrachtgever: het creëren van een optimale lichtoplossing met minimale middelen. Een mooi staaltje creatief partnerschap tussen opdrachtgever, installateur en de lichtadviseur van Havells-Sylvania.

De Evangelisch-lutherse kerk in Edam De Evangelisch-lutherse kerk in Edam

De evangelisch-lutherse kerk in Edam


Met haar deftige voorgevel met fraaie kroonlijst in Lodewijk XIV-stijl, vormt de lutherse zaalkerk in Edam een prachtig stukje geschiedenis. Het huidige gebouw kwam gereed in 1740, op de plaats van het in 1400 gestichte Gasthuis van de Heilige Geest. De benodigde grond was een geschenk van het stadsbestuur, de bouw werd gerealiseerd door een collecte in de Amsterdamse lutherse kerken. Een authentiek detail uit 1742 is het doophek met de koperen bogen. Het orgel van de kerk is in 1809 vervaardigd door Gideon Thomas Bätz uit Utrecht.

Architect

Architect: Architectuur en Stedenbouw Dick Bak en Partner - Edam
projectarchitect: Peter de Vries

Lichtontwerper

Lichtadvies: Evert Krist, Havells Sylvania

Installateur

Installateur : Siem bij ’t Vuur - T. Bij 'T Vuur en Zn.

Groothandel

Groothandel: Schuurman Alkmaar

Bedrijfsgegevens

FEILO SYLVANIA

Noorderlaan 105c
2030 Antwerpen

t: +31 (0)76 750 44 44
f: +31 (0)76 750 44 56
w: feilosylvania.com