Zoek naar:

Een project van: ERCO LIGHTING BV

ERCO in de nieuwe Fondazione Prada, Milaan

Armaturen van ERCO in één van de meest opzienbarende museumprojecten van het jaar: de verlichting van ERCO in de tentoonstellings- en buitenruimten van het nieuwe Fondazione Prada in Milaan laat zien hoe veeleisende lichtoplossingen in vernieuwende musea efficiënt kunnen worden gerealiseerd.

 

Op het terrein van een voormalige destilleerderij in het zuiden van Milaan, gebouwd rond 1910, ontstond een reusachtige cultuurcampus onder auspiciën van de Nederlandse toparchitect en winnaar van de Pritzkerprijs, Rem Koolhaas (OMA, Rotterdam). In de buiten- en tentoonstellingsruimten van de nieuwe Fondazione Prada worden verschillende ERCO LED-armaturen ingezet. De culturele stichting van Miuccia Prada en Patrizio Bertelli vertrouwde daarbij op de jarenlange ervaring van ERCO op het gebied van museumverlichting: met de flexibele ERCO LED-armaturen komen de meest uiteenlopende verlichtingstaken in de museale context op ideale wijze tot hun recht – met een gelijkmatige, verblindingsvrije, algemene verlichting aan de ene kant en een exacte accentuering van waardevolle expositiestukken aan de andere kant.

 

ERCO in de nieuwe Fondazione Prada, Milaan ERCO in de nieuwe Fondazione Prada, Milaan ERCO in de nieuwe Fondazione Prada, Milaan ERCO in de nieuwe Fondazione Prada, Milaan ERCO in de nieuwe Fondazione Prada, Milaan

Ruimtelijk dichte enscenering in een vergulde, kunstzinnige ommanteling
 

Het zogenaamde „Haunted House", een gerestaureerd gedeelte van het gebouw van de oude destilleerderij dat uit vier verdiepingen bestaat, waarvan architect Rem Koolhaas de façade met bladgoud liet bekleden, toont de permanente tentoonstelling van meesterwerken uit de collectie van de Fondazione Prada. Parscan spots 24 W met de lichtverdeling wide flood zorgen hier voor een gelijkmatige basisverlichting van de tentoonstellingsruimten, terwijl Parscan 12 W met Spherolit-lens spots en flood de expositiestukken optisch op de voorgrond plaatsen. De minimalistische, zwarte Parscan spots voegen zich bescheiden in de aanwezige oude, stalen draagstructuur en richten de aandacht op de verlichte expositiestukken. In de schilderijengalerieën aan de zijkant zorgen Parscan spots 12 W en lens-wallwashers 12 W ten slotte voor een perfect gelijkmatige verlichting van de aan de wand gehangen schilderijen en laten hun krachtige kleuren uitstekend tot hun recht komen.
 

ERCO armaturen in de binnen- en buitenruimte van de nieuwe Fondazione Prada
 

Terwijl binnen in de tentoonstellingsruimten LED-armaturen van ERCO met een neutraalwit licht worden ingezet, worden de buitenruimten tussen de individuele gebouwen van het culturele complex met warmwit licht verlicht. Beamer schijnwerpers 36 W met lichtverdeling flood en wide flood verlichten de geplaveide wegen, terwijl de speciaal voor de buitenruimte ontwikkelde breedstralers uit de armaturenreeks Lightscan de grond voor de entrees verlichten. De uitstekende antiverblinding van de ERCO buitenarmaturen zorgt voor een groot visual comfort en waarborgt dat het licht alleen daar terechtkomt, waar het nodig is.

 

Opdrachtgever

Fondazione Prada, Milaan / Italië

 

Architect

OMA, Rotterdam / Nederland
(Rem Koolhaas, Chris van Duijn)

 

Lichtontwerper

Scenografie:           Ducks Sceno, Villeurbanne / Frankrijk

Lichtplanning:          Lucas Goy, les éclaireurs, Lyon / Frankrijk

Fotoverwijzing:        ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Dirk Vogel

 

 

Gebruikte armaturen

Beamer, Lightscan, Optec, Pantrac, Parscan

 

Bedrijfsgegevens

ERCO LIGHTING BV

Gooimeer 13
1411 DE Naarden

t: +31(0)35 699 17 10
f: +31(0)35 694 63 83
w: erco.com

Projectinformatie
 

 

G-PM8QG98C1Q