Zoek naar:

Een project van: ERCO LIGHTING BV

Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York

De Walker Tower ligt in de buurt van Ground Zero in New York. De tower werd bij de aanslagen in 2001 beschadigd. Daarna werd hij omgebouwd van kantoorgebouw naar chique appartementengebouw. De art deco-façade en de toppen van het gebouw worden nu met schijnwerpers van ERCO verlicht zonder de blik op de skyline door strooilicht in gevaar te brengen.

Tijdens een nachtelijke wandeling door de wijk TriBeCa in Manhattan kan de Walker Tower niet over het hoofd worden gezien. Versterkt door de dramatische verlichting vormt de bakstenen façade met metalen zuilen en panelen een blikvanger voor voorbijgangers. De wolkenkrabber is afkomstig uit 1929 en werd ontworpen door architect Ralph Thomas Walker. Hij wordt in één adem genoemd met de Empire State Building en de Chrysler Building die uit hetzelfde tijdperk komen en in art deco-stijl zijn opgericht. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd de beschadigde Walker Tower door het New Yorkse architectenbureau Cetra Ruddy van kantoorgebouw tot één van de meest luxueuze appartementengebouwen van New York omgebouwd. De Walker Tower is asymmetrisch van vorm en wordt naar boven trapsgewijs smaller. Volgens de New York Zoning Resolution moet daardoor worden gewaarborgd dat er voldoende zonlicht en frisse lucht de mensen op straat bereikt. Aangezien de ramen naar achteren zijn verplaatst, steekt het metselwerk met een lijnenpatroon naar voren uit en benadrukt op deze wijze visueel de hoogte van het gebouw. Daarbij komen nog de ingewikkelde ornamenten met geometrische, florale, realistische en figuratieve motieven.

Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York

De façade wordt verlicht met ruim 100 ERCO schijnwerpers – Grasshopper met 7 watt en een narrow spot van 6 graden. De New Yorkse lichtplanners van Kugler Ning kozen de buitenruimtearmaturen om met omhoog gerichte, via verschillende etages stralende lichtbundels de proporties van het gebouw plastischer te laten lijken en de oprijzende lijnen van de façade te accentueren en met strijklicht de structuren van de bouwkundige details in een licht-schaduw-spel op de voorgrond te plaatsen. De precieze lichttechniek garandeert een voortreffelijke antiverblinding en vermijdt strooilicht door de ramen en op de balkons. Bewoners en bezoekers kunnen op die manier van een blik op de skyline en het hemelgewelf genieten zonder te worden verblind. Het op geometrische basisvormen gebaseerde huis van Grasshopper integreert bescheiden in de façade. Door de LED-technologie is het vrijwel niet nodig om de op moeilijk toegankelijke hoogtes gemonteerde armaturen aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen.

Opdrachtgever

Walker Tower, New York/VS

Architect

Cetra Ruddy, New York/VS

Lichtontwerper

Kugler Ning, New York/VS

Gebruikte armaturen

Fotografie:  Edgar Zippel, Berlijn/Duitsland

Producten: Grasshopper, Lightscan
 

Bedrijfsgegevens

ERCO LIGHTING BV

Gooimeer 13
1411 DE Naarden

t: +31(0)35 699 17 10
f: +31(0)35 694 63 83
w: erco.com

 

 

G-PM8QG98C1Q