Zoek naar:

Een project van: Hateha Elektrotechnische Handelsonderneming B.V.

Afvalstoffen Terminal Moerdijk - kiest voor energiebesparing in Ex-zones

Gevaarlijk afval wordt vaak gezien als een grote bedreiging voor ons milieu, maar is in feite een onoverkomelijk bijproduct  van onze welvaartsmaatschappij. Het is daarom van het grootste belang dat dit afval op een verantwoorde manier wordt opgeruimd. Afvalstoffen Terminal Moerdijk, ofwel ATM, onderdeel van Shanks Group,  heeft  hiervan haar specialiteit gemaakt. Bij ATM worden afvalstromen op een duurzame en innovatieve manier verwerkt, waarna 95% weer nuttig kan worden ingezet als secundaire grondstof of brandstof. Geen activiteit met een aantrekkelijk imago, maar wel één met een groot maatschappelijk belang, waarmee ATM haar klanten ontzorgt.      

Duurzaam op alle fronten

ATM hecht veel waarde aan duurzaamheid bij de verwerking van de afvalstoffen, maar ook bij de verdere bedrijfsvoering houden zij rekening met het milieu. Toen de armaturen voor  terreinverlichting aan vervanging toe waren keek ATM ook naar energiebesparing en naar de onderhoudskosten/arbeidskosten voor het vervangen van lampen.

Ex-zones

De aard van de werkzaamheden brengt met zich mee dat er op het terrein van ATM Ex-zones 1 en 2, voor gas voorkomen, waarvoor ATM een eigen veiligheidsfunctionaris in dienst heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de losplaatsen voor vrachtwagens.

Ledverlichting met hoge lichtopbrengst

In overleg viel de keuze op Schuch d 9000-armaturen, met led’s, die toepasbaar zijn in Ex-zone 1 en 2 voor gas en 21 en 22 voor stof, waarbij de combinatie ‘Ex-veilig’ en ‘led’  momenteel nog een unicum is. Door het gebruik van led’s zijn dit bijzondere energiezuinige armaturen, ter vergelijking is de 42 x 3 Watt uitvoering een volwaardige vervanger van een armatuur met een 250 Watt halogeen metaaldamplamp. Hiermee kan een besparing bereikt worden tot maximaal 45% op de energiekosten. Daarbij schakelt dit armatuur direct in op volle lichtsterkte en zorgt een speciale lensoptiek voor een juiste lichtverdeling.

Minder onderhoudskosten

Een ander voordeel van deze armaturen is dat de levensduur van de led’s veel langer is dan die van halogeenlampen. Over het algemeen zitten de armaturen niet binnen handbereik, maar moeten de lampen vervangen worden met een hoogwerker. Dit kost de elektrotechnische dienst van ATM veel tijd en arbeidskosten. Nu er ledarmaturen worden toegepast, worden aanmerkelijke besparingen gemaakt op de onderhoudskosten. 

Afvalstoffen Terminal Moerdijk - kiest voor energiebesparing in Ex-zones Afvalstoffen Terminal Moerdijk - kiest voor energiebesparing in Ex-zones Afvalstoffen Terminal Moerdijk - kiest voor energiebesparing in Ex-zones Afvalstoffen Terminal Moerdijk - kiest voor energiebesparing in Ex-zones Afvalstoffen Terminal Moerdijk - kiest voor energiebesparing in Ex-zones

Gebruikte armaturen

Schuch d 9000 Ex-armatuur voor zone 1 en 2 met ledverlichting 

Bedrijfsgegevens

Hateha Elektrotechnische Handelsonderneming B.V.

Rijndijk 121
2394AG HAZERSWOUDE-RIJNDIJK

t: 071 341 90 09
f: 071 341 35 59
w: hateha.nl