Zoek naar:

Een project van: Hateha Elektrotechnische Handelsonderneming B.V.

Meyer werpt nieuw licht op historische binnenstad van Maassluis

Gemeente Maassluis heeft onlangs een nota gemaakt om de historische binnenstad een nieuwe uitstraling te geven. Op het gebied van verlichting bood de sfeernota ‘Licht op Maassluis’ het handvat voor vernieuwing van het aanlichten van een veelheid aan historische gebouwen, bruggen en beelden die deze stad rijk is. Ingenieursbureau ipv Delft kreeg de mooie uitdaging om de sfeernota om te zetten in een lichtontwerp.

Groot deel Meyer-amaturen

Voor de aanlichting is voor led-armaturen van verschillende merken gekozen, waarbij het grootste deel Meyer-armaturen beslaat. De installatie van de armaturen is uitgevoerd door de firma Ziut BV. ipv Delft heeft gekozen voor toepassing van verschillende Meyer armaturen, omdat deze voldoen aan de gewenste lichttechnische specificaties en dat deze compacte armaturen  ingebouwde  ‘drivers’ hebben. Het voordeel hiervan is dat de armaturen onopvallend geplaatst kunnen worden waardoor de nadruk op de gebouwen en objecten ligt en niet op de armaturen. Ook scheelt het praktisch gezien werk, want bij een externe driver zou een waterdichte behuizing gemaakt moeten worden.

Proefopstellingen

Het historische centrum -en daardoor ook het lichtontwerp- concentreert zich op de Noord- en Zuidvliet, de haven en de markt. Alle aangelichte panden vertellen een verhaal dat nu ’s nachts geaccentueerd wordt. In het proces om tot een keuze, het wattage en plaats van de armaturen te komen, zijn er op drie momenten ’s avonds proefopstellingen gemaakt. Gedurende het proces werd de aanlichting meer en meer gefinetuned.

Noordvliet: strijklicht voor panden in de Veerstraat

De panden aan de Veerstraat 3-5 zijn rijksmonumenten met puntgevels en stammen uit de eerste helft van de 17e eeuw. Om er zeker van te zijn dat de drie puntgevels afzonderlijk maar gelijkmatig geaccentueerd worden, is ipv een lichtproef gestart. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de twee rechter gevels aan te lichten met Meyer grondinbouwarmaturen. De linker gevel wordt middels een Meyer Ecoline –een lijnarmatuur dat zorgt voor precieze en gelijkmatige lichtverdeling- aangelicht, welke op het dak van de erker is aangebracht. Aan de overzijde is een karakteristiek pand gevestigd op nummer 12. Opvallend zijn de gemetselde ongepleisterde penanten en forse hijsbalk. Om de verticale lijnen van de penanten te benadrukken zijn vier grondinbouwarmaturen van Meyer gebruikt, wat zorgt voor strijklicht van onderaf dat uitwaaiert over de gevel.

Zuidvliet: spelen met licht

Het oude stadhuis werd in 1676 in gebruik genomen en anno 2014 doet het dienst als Nationaal Scheepvaart Museum. De gevel ,met veel bijzondere details, wordt met verschillende armaturen aangelicht. De voorkant wordt aangelicht met breedstralende Meyer grondinbouwarmaturen, wat de gelaagdheid van het gebouw –met name de trappen naar het bordes- benadrukt. Aan de havenzijde zijn grondinbouwarmaturen met een medium lichtbundel geplaatst die meegaan in het ritme van de penanten.

Accentuering van de relatie met het water

De Wateringse sluis bevat een mooie lichtboog. Hiervoor is de Compact Micro uitvoering uit de Super Light – serie gebruikt. Door gebruik te maken van blauwe leds geeft de subtiele blauwe lichtgloed, die op het water schijnt, de relatie met het water aan.

De Lantaern komt ’s nachts tot leven

Halverwege de Zuidvliet bevindt zich een karakteristiek en goed onderhouden rijksmonument: De Lantaern. Dit pand wordt meegenomen in het lichtontwerp door de centrale ligging en de historische architectuur. Om de trapgevel op een bijzondere manier uit te lichten is gekozen voor twee verschillende Meyer armaturen, namelijk de Ecoline om de voorgevel gelijkmatig aan te lichten en Ecospots –schijnwerpers met een extreem smalstralende lichtbundel en weinig strooilicht- die de achterkant van de trapgevel aanlichten vanuit de dakgoot.

Het Arie de Groothuis moet zijn gebouwd tussen 1574 en 1628 en is in de loop der eeuwen bewoond geweest door vele burgemeesters en wethouders. Het huis dankt zijn huidige naam sinds 2004 aan de drukkerij die er gevestigd was. De mooie trapgevel versierd met krullen komt goed tot zijn recht door twee mediumstralende grondinbouwspots te gebruiken aan de zijkanten en een grondinbouwarmatuur met smalle lichtbundel –die hoger rijkt- in het midden te plaatsen.  Dit is één van de panden waar een uitgebreide proefopstelling voor is gemaakt om het de aanlichting te optimaliseren.

Na de start van dit project in 2013 is de uitvoering snel gegaan. De illuminatie was gereed in mei 2014 – op tijd om het 400-jarig feest van Maassluis, dat op vrijdag 16 mei 2014 al 400 jaar geleden onafhankelijk werd van Maasland, feestelijk en vooral in mooie sfeer te kunnen vieren.

Meyer werpt nieuw licht op historische binnenstad van Maassluis Meyer werpt nieuw licht op historische binnenstad van Maassluis Meyer werpt nieuw licht op historische binnenstad van Maassluis Meyer werpt nieuw licht op historische binnenstad van Maassluis Meyer werpt nieuw licht op historische binnenstad van Maassluis

Gebruikte armaturen

Armaturen van het fabricaat Meyer:

  • Grondinbouwarmaturen breed- en mediumstralend 
  • Meyer Ecoline - een lijnarmatuur dat zorgt voor precieze en gelijkmatige lichtverdeling. 
  • Super Light-serie - Compact Micro 
  • Ecospots schijnwerpers met extreem smalstralende lichtbundel

Bedrijfsgegevens

Hateha Elektrotechnische Handelsonderneming B.V.

Rijndijk 121
2394AG HAZERSWOUDE-RIJNDIJK

t: 071 341 90 09
f: 071 341 35 59
w: hateha.nl