Zoek naar:

Een project van: FAGERHULT BV

HagaZiekenhuis

Toen het HagaZiekenhuis besloot te renoveren, werden er duidelijke eisen gesteld aan de wijze waarop licht effect zou hebben op de patiënten en medewerkers. Human centric lighting, zoals o.a. het daglicht nabootsen, was een belangrijk onderdeel van de oplossing. De verlichting moets ook voldoen aan de BREEAM-eisen.

Project
Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft een enorme transformatie ondergaan en is als herboren. Met "nieuwe technieken" zoals het daglicht nabootsen is het ziekenhuis nu een state of the art duurzaam ziekenhuis. Verlichting was een zeer belangrijk aspect van dit project: hoe beter het licht, hoe beter/sneller de patiënt kan herstellen. Samen met Project Manager Michel Molenaar, bood Fagerhult een lichtplan aan die voldeed aan de BREEAM-eisen. Het ondersteunde het thema waarbij de patiënt centraal stond. En hoewel de welzijn en genezing van de patiënt op de eerste plaats stond, werden de behoeften van de zorgverleners niet vergeten.

Oplossing
Fagerhult heeft Tunable White (instelbaar licht) en daylight mimicking geïntroduceerd in vier van de intensive care units met armatuur Multilume Flat. Het regelen/instellen van de kleurtemperatuur en verlichtingsniveau overdag, bevordert het genezingsproces doordat de circadiane ritme (de "biologische klok") van de patiënten sneller herstelt na een trauma en/of operatie. Elke dag om 7 uur begint de cyclus, het gaat van 0 tot 750 lux tot aan het einde van de middag. Na een piek, wordt het weer rond 22.30 uur weer verlaagd tot nul. 

De patiëntenkamers worden verlicht door de flexibele armatuur Eira, een combinatie van algemene verlichting, een aangename leeslamp en goed voor verschillende medische onderzoeken. 

Groen licht
Operatie- en verkoeverkamers zijn uitgerust met armaturen die zijn ontworpen voor extreem veeleisende gezondheidszorg omgevingen - Multilume Hydro. In sommige van de operatiekamers, is het armatuur ingericht met groene LEDs. "Dit is een bijzondere eis van de specialisten van het ziekenhuis. Bij het werken met operatierobots, kijken de chirurgen vooral naar het computerscherm en groen licht vergemakkelijkt het zicht", zegt Ruud Hoetmer.

Sfeerverlichting
Het HagaZiekenhuis is een ontmoetingsplaats voor mensen van verschillende leeftijden en behoeften; vrienden en familieleden die patiëntenbegeleiden of bezoeken. Daarom is de algemene verlichting van het ziekenhuis zorgvuldig geïnstalleerd om aan alle verschillende behoeften te voldoen.

Last but not least, de buitenterreinen, evenals de ondergrondse parkeergarage werden zodanig verlicht dat het een eenvoudige oriëntatie en optimale energie-efficiëntie bevordert.

Meer over het HagaZiekenhuis.

HagaZiekenhuis HagaZiekenhuis HagaZiekenhuis

Lichtontwerper

Michel Molenaar, HOMIJ
Ruud Hoetmer, Fagerhult

Bedrijfsgegevens

FAGERHULT BV

Lichtschip 19
3991 CP HOUTEN

t: 030-6889900
f: 030-6889944
w: fagerhult.nl