Zoek naar:

Een project van: Hateha Elektrotechnische Handelsonderneming B.V.

Schuch ideale oplossing voor ATEX-ruimte Euramax

Al sinds 1969 is Euramax gevestigd in Roermond waar zij aluminium kleurcoaten.  Euramax heeft het mooie streven om de wereld met haar innovatieve producten meer kleur te geven. Hun producten worden dan ook met name gebruikt in en op architectonische gebouwen en een groot deel wordt geproduceerd voor caravanfabrikanten.

Coatrooms

In de fabriek in Roermond staan drie zogenoemde “Coaterrooms” -waar aluminium voorzien wordt van een kleurcoating- en een ruimte waar aluminium digitaal geprint wordt. Euromax kan aluminium voorzien van een kleur, van een streepmotief of een complete print.

Uitgangspunten nieuwe verlichting

In één van de Coaterrooms was de verlichting aan vervanging toe. Er waren verschillende belangrijke uitgangspunten voor de keuze van de armaturen. De ruimte is geclassificeerd als ATEX zone 1, de armaturen moesten een hogere lichtopbrengst realiseren en de kwaliteit was van groot belang omdat er maar 2 perioden per jaar zijn om onderhoudswerkzaamheden te plegen. Bovendien moet het armatuur gemakkelijk te reinigen zijn, omdat er gewerkt wordt met verf. Voor deze aanvraag heeft  Hateha  een lichtplan gemaakt met  Schuch armaturen, wat het startpunt was voor de heer Coulen, project engineer, voor dit project binnen Euramax.

Schuch e181  testopstelling

Omdat er weinig ruimte is om de armaturen op te hangen, heeft de heer Coulen het lichtplan aangepast. Vervolgens heeft hij een testopstelling gemaakt waarbij er twee armaturen werden vervangen door Schuch armaturen e181 voor zone 1. Dit armatuur is van plaatstaal en voorzien van veiligheidsglas en daardoor gemakkelijk te reinigen. Schuch heeft hiervoor een speciale uitvoering geleverd, zonder siliconen. Siliconen in een coatroom zorgen namelijk voor een negatief effect op de laklaag van het aluminium. Dit moet te allen tijde voorkomen worden.

Resultaat: meer licht, veiliger en …

Door het uitwisselen van de twee armaturen was de lichtsterkte al verhoogd van 120 naar meer dan 450 Lux. Later werden de resterende 17 Schuch armaturen geplaatst, waardoor de gemiddelde lichtsterkte uiteindelijk werd verhoogd van 156 naar meer dan 742 Lux. Meer licht zorgt voor meer veiligheid en betere visuele controle van het gecoate aluminium. Daarbij heeft het een positieve uitwerking op het personeel. Er zijn 10 armaturen aan de wanden gemonteerd in een hoek van 45 graden. De resterende armaturen zijn zo laag mogelijk in het midden van de ruimte gehangen voor een optimaal resultaat.

Meer licht en veiligheid gaan hier hand in hand. Goed licht zorgt voor een betere controlemogelijkheid van het gecoat aluminium en heeft een positieve uitwerking op de werkomgeving voor het personeel.

Schuch ideale oplossing voor ATEX-ruimte Euramax Schuch ideale oplossing voor ATEX-ruimte Euramax Schuch ideale oplossing voor ATEX-ruimte Euramax Schuch ideale oplossing voor ATEX-ruimte Euramax

Gebruikte armaturen

Schuch e181 armaturen. Plaatstaal EX armatuur voorzien van veiligheidsglas en geschikt voor zone 1, 21 en 2, 22.

Bedrijfsgegevens

Hateha Elektrotechnische Handelsonderneming B.V.

Rijndijk 121
2394AG HAZERSWOUDE-RIJNDIJK

t: 071 341 90 09
f: 071 341 35 59
w: hateha.nl