Zoek naar:

Een project van: ETAP VERLICHTING

VGZ Arnhem

Maatwerk met een grote M

Ongeveer de helft van alle door ETAP geproduceerde armaturen bestaat uit maatwerk: toestellen die in meer of mindere mate afwijken van ons standaardgamma. Voor verzekeraar Coöperatieve VGZ in Arnhem ontwikkelden we een speciaal armatuur dat perfect integreert in de houten lamellenplafond. 

VGZ Arnhem VGZ Arnhem VGZ Arnhem VGZ Arnhem VGZ Arnhem

De hoofdzetel van Coöperatieve VGZ maakt deel uit van een kantoorproject op de site van het nieuwe station van Arnhem. Dit station is een creatie van de gerenommeerde Nederlandse architect Ben Van Berkel. Blikvanger van het gebouw is een enorme, golvende plafond die bestaat uit houten lamellen. Tijdens de afbouw van het station werd ook het VGZ-gebouw grondig gerenoveerd en uitgebreid. Het plafond werd doorgetrokken naar het nieuwe gedeelte, en overspant nu de grote conferentieruimte en een deel van de kantoren op de tweede verdieping.

Huzarenstukje 
Samen met BAM techniek in Apeldoorn en adviesbureau  HIJ5 Regiepartners Nieuwleusen bedachten de ETAP-ontwerpers een constructie waarbij led-diffusoren met op maat gemaakte beugels werden ingebouwd in uitsparingen in de lamellen. Het resultaat is een huzarenstukje, waarbij de verlichtingsarmaturen meegolven in het spectaculaire plafond. Het station en het kantoorgebouw worden van elkaar gescheiden door een glaspartij, zodat het plafond visueel doorloopt tussen de twee gebouwen.


Efficiënt 
Naast het design ging uiteraard ook veel aandacht naar efficiëntie en energiezuinigheid. Dankzij de HaloOptics-diffusor en de kwalitatieve leds hebben de VGZ-werknemers overal voldoende verlichtingssterkte (500 lux op het werkvlak). Bovendien zijn alle armaturen dimbaar voor extra energiebesparing.
Behalve de diffusoren leverde ETAP ook  D1- en D3-downlights in verschillende circulatieruimtes. Voor noodverlichting viel de keuze op K9. In de sanitaire blokken werden Flare-spots geïnstalleerd.
Het vernieuwde VGZ-hoofdkantoor blinkt uit in architecturale durf en duurzaamheid. De ideale omgeving, met andere woorden, voor ETAP-verlichting.

Opdrachtgever

VGZ

Architect

Ben Van Berkel

Lichtontwerper

ETAP

Installateur

 HIJ5 Regiepartners

Aannemer

BAM Techniek

Bedrijfsgegevens

ETAP VERLICHTING

Ceresstraat 13
4811 CA BREDA

t: +31(0) 76 5483400
f: +31(0) 76 5420962
w: etaplighting.com