Zoek naar:

Een project van: ERCO LIGHTING BV

ERCO: UniCredit-paviljoen in Milaan

De gerenommeerde Italiaanse architect en designer Michele De Lucchi ontwierp in samenwerking met de lichtplanners van Gruppo C14 het nieuwe, multifunctionele paviljoen van de bank UniCredit als kolossale lantaarn: het architectonische juweel van hout en glas lijkt dankzij ERCO armaturen van binnenuit op te lichten.
Wanneer lichtplanners en architecten de handen ineen slaan, ontstaan gebouwen van een uitmuntende ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit. Het organisch gevormde paviljoen dat architect Michele De Lucchi in opdracht van de UniCredit Bank ontwierp en in nauwe samenwerking met de lichtexperts van het Milanese bureau Gruppo C14 zijn vorm gaf, werd binnen de kortst mogelijke tijd een publiekstrekker en het poëtische middelpunt van de nieuwe prestigieuze wijk van Milaan, Porta Nuova. Façaden en binnenruimten van het multifunctionele paviljoen, waarin meetings en congressen van de bank, maar ook openbaar toegankelijke concerten, theatervoorstellingen of tentoonstellingen plaatsvinden, worden op zeer professionele wijze verlicht door LED-armaturen van ERCO.

Als contrast met de koude, technische architectuur van de spiegelend verglaasde gebouwen aan de Piazza Gae Aulenti steekt de kantoortoren van de UniCredit Bank, de Torre UniCredit, hier als markant architectonisch element van de nieuwe skyline van Milaan trots 218 meter omhoog – 
De Lucchi ontwierp hiervan het paviljoen op het centrale niveau. De organisch gevormde structuur van hout en glas doet denken aan de vorm van een kiezel of zaadkorrel. De verticale constructie met houten ribben van horizontaal gespannen larikshoutlamellen omvat een verglaasde kern met auditorium op de begane grond, een galerie op de tussenverdieping en een lounge onder het afgeronde dak. Niet alleen zijn organische vorm en het natuurlijke bouwmateriaal, maar ook het warmwitte licht met 3000K dat voor de volledige binnen- en buitenverlichting van het paviljoen werd gekozen, maken een bewust onderscheid ten opzichte van de aangrenzende hightech-architectuur.

ERCO: UniCredit-paviljoen in Milaan ERCO: UniCredit-paviljoen in Milaan ERCO: UniCredit-paviljoen in Milaan ERCO: UniCredit-paviljoen in Milaan ERCO: UniCredit-paviljoen in Milaan

Opdrachtgever

UniCredit-paviljoen, Milaan / Italië

Architect

aMDL Architetto Michele De Lucchi Srl, Milaan / Italië

Lichtontwerper

Gruppo C14, Alexander Bellman, Milaan / Italië

Gebruikte armaturen

Compact, Grasshopper, Light Board, Optec, Pollux

Bedrijfsgegevens

ERCO LIGHTING BV

Gooimeer 13
1411 DE Naarden

t: +31(0)35 699 17 10
f: +31(0)35 694 63 83
w: erco.com