Zoek naar:

Een project van: Luminext

Luminext maakt sterren weer zichtbaar boven Chemelot

Chemelot wil energie besparen, kosten verlagen en de lichthinder voor omwonenden minimaliseren en pakt de verlichting op het hele fabrieksterrein krachtig aan. Ze kiest voor super veilige, slimme TPPL verlichting voor de industrie en Luminizer beheer- en monitoring software van Luminext.

Met het beheren en monitoren van 17.000 slimme lichtpunten met Luminizer software is Chemelot een toonaangevende opdrachtgever en daarmee een uitstekende showcase voor andere (internationale) namen in de chemische industrie en grote havenbedrijven.

Slim verlichten zonder investering
Beheerder Sitech kiest voor de nieuwste integrale lease oplossing voor het Chemelot terrein. Zonder te investeren (CAPEX 0) geniet Chemelot 15 jaar lang van een duurzame verlichtingsinstallatie die efficiënt en naar behoren werkt. De energiezuinige TPPL lampen passen automatisch de hoeveelheid licht aan de omgeving aan. Een vaste aannemer voor onderhoud en service zorgt voor minimale uitval en de Luminizer beheer- en performance software van Luminext geeft totale controle. Door slim te verlichten, kan Chemelot zich volledig concentreren op de industriële operatie.

Direct voordeel door forse daling lichthinder en energieverbruik
Chemelot profiteert direct van de voordelen van de nieuwe installatie. De operational expenses dalen met 20% en de veiligheid verbetert aanzienlijk. Door de inzet van hyper intelligente TPPL-LED-verlichting bij de fabrieken en het slimme beheer en monitoren met de software van Luminext daalt de CO2 footprint en komt er een einde aan de lichtvervuiling boven het enorme Chemelot terrein. Het huidig energieverbruik, ter waarde van bijna een half miljoen euro, wordt met dit project verlaagd naar 150.000 euro en bij doorontwikkeling naar 50.000 euro.

Slimme, veilige TPPL lampen bepalen eigen vermogensoutput
Chemelot heeft gekozen voor TPPL verlichting. Deze lampen voor de industrie zijn extreem veilig en ATEX gecertifieerd, duurzaam, energiezuinig en praktisch onderhoudsvrij.  De TPPL lampen zijn ook heel slim. Elke armatuur meet het lichtniveau in de directe omgeving. Aan de hand daarvan bepaalt de lamp zelf hoeveel vermogen er nodig is om het gewenste en vooraf bepaalde lichtniveau te bereiken.

Luminizer helpt verbruik te optimaliseren
Om energie- en kostenefficiënt de verlichting te beheren en te monitoren, maakt Chemelot gebruik van de Luminizer software van Luminext. Luminizer verzamelt alle data van alle lampen en uit de directe omgeving van elke TPPL lamp. Deze data geven inzicht in de staat van de installatie en in de omgevingsomstandigheden van elke lamp die invloed hebben op het energieverbruik. 

Door efficiënt beheer en het intensief monitoren van de verlichting kan het verbruik van de lampen continu worden geoptimaliseerd. Dit heeft een positief effect op de levensduur van de armaturen. Storingen worden door Luminizer op afstand gedetecteerd en herstelwerkzaamheden worden automatisch in gang gezet. De plants zijn uitstekend verlicht, zodat mensen veilig kunnen werken. 

Vanuit pilot opschalen naar 17.000 lampen
In 2016 startte het TPPL-projectteam met de pilot bij twee fabrieken. Inmiddels zijn ruim 3.000 ATEX gecertificeerde LED-lampen ge´nstalleerd. De pilots hebben aangetoond dat de berekende besparingen daadwerkelijk gerealiseerd worden. Medewerkers in de pilotfabrieken waren direct enthousiast over de nieuwe verlichting, die het daglicht benadert. De lichtkwaliteit draagt bij aan meer veiligheid en een prettige werksfeer. Voor de zomer van 2018 gaan alle fabrieken van de deelnemende bedrijven over op de nieuwe verlichting. In totaal worden circa 17.000 lampen vervangen.

Duurzaamheid als speerpunt, lichtvervuiling een halt toeroepen
Dankzij de automatische ‘twilight’-regeling en het draadloos bedienbare dim- en regelschema kan de fabrieksverlichting geminimaliseerd worden, waardoor de sterrenhemel boven Chemelot weer zichtbaar wordt. Naast het terugdringen van lichtvervuiling, kan met het doven van de verlichting een energiebesparing van 80% tot meer dan 90% worden gehaald. Bovendien gaan de volledig recyclebare LED-lampen 20 tot 25 jaar mee. De verminderde hoeveelheid afval en reductie van de energieconsumptie vormen winst voor het milieu.

Meer lezen over het project Chemelot en deze slimme TPPL verlichting voor de industrie? Ga naar http://magazine.luminext.eu/luminizerindustrie

Luminext maakt sterren weer zichtbaar boven Chemelot Luminext maakt sterren weer zichtbaar boven Chemelot

Partners: PSPL, Van de Pol, Sitech, Dietal, LedsEnable

 

Bedrijfsgegevens

Luminext

Velperengh 2b
3941BZ DOORN

t: +31 343 420 257
f: +31 343 477 329
w: luminext.eu

Projectinformatie