Zoek naar:

Een project van: DE NOOD B.V.

Revisie armaturen Domplein Utrecht

Passend bij de sfeer van het historische plein

Het Domplein is het belangrijkste plein van de gemeente Utrecht, volledig ingericht met oog voor de geschiedenis van de locatie. De openbare verlichtingsarmaturen zijn in de jaren 60 ontworpen door de toenmalige stadsarchitect. En vervolgens uniek en handgemaakt door DE NOOD, toen nog bekend als Jobse. Het hele Domplein is heringericht met kwalitatief hoogwaardige materialen, er is een ondergronds museum over de historie van het Domplein gekomen en de Domtoren is geheel in renovatie. “Een logisch moment om ook de armaturen te moderniseren”, vertelt Arthur Klink, senior adviseur bij de gemeente Utrecht.

Waarom is er gekozen om de armaturen om te bouwen?
“Een keuze maken voor een geheel nieuw armatuur was absoluut niet aan de orde, de armaturen horen letterlijk tot het meubilair van het Domplein. Bijna vanzelfsprekend ook is DE NOOD gevraagd om samen  de armaturen te renoveren en moderniseren met led.”

De armaturen zijn voorzien van de DirectLUX, waarom deze lichttechniek?
“De keuze voor de led techniek van DE NOOD is geheel gebaseerd op kwaliteit, comfort en een licht beeld dat past bij de nachtelijke omgeving. Het licht moest passen bij de sfeer van het historisch plein als plezierig verblijfsgebied voor bewoners en bezoekers van de stad. Maar het plein heeft ook een belangrijke en drukke verkeerfunctie. Dus ook de mate van zicht is belangrijk. De verlichting mag daarbij niet verblindend zijn ondanks de lagere lichtpunthoogtes. En ook met de warme kleurtemperatuur van 3000K moet het armatuur energie-efficiënt zijn. Bovendien moet het armatuur er overdag fraai uit blijven zien. Vooral met de heldere lichtkap moet de moderne techniek het ontwerp van de klassieke lantaarn niet verstoren. Al met al een hele uitdaging.”

De armaturen hangen inmiddels aan de Domkerk en aan de monumentale panden rondom het Domplein. Hoe kijkt u naar het proces en resultaat?
“De samenwerking met DE NOOD was uitstekend, zij begrijpen direct het belang dat gediend moet worden. Eigenlijk hebben wij er niet heel veel omkijken meer naar gehad. DE NOOD heeft ons wat dat betreft geheel ontzorgd. En zelfs in de uitvoering hebben zij vinger aan de pols gehouden over de voortgang en kwaliteit. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat. Aan alle uitgangspunten en de hoge verwachtingen is voldaan.”

Wilt u tenslotte nog wat kwijt aan onze lezers?
“Ik kan alle gemeenten van harte aanbevelen om kennis te maken met de mogelijkheden die DE NOOD biedt. En als het kan om ook eens een bezoek aan DE NOOD te brengen en je te laten informeren over hun visie op modern licht in de historische binnenstad.”

 Revisie armaturen Domplein Utrecht  Revisie armaturen Domplein Utrecht  Revisie armaturen Domplein Utrecht  Revisie armaturen Domplein Utrecht  Revisie armaturen Domplein Utrecht

Een exemplaar van de gereviseerde armaturen is te zien tijdens het IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting “Circulariteit OVL, in de praktijk” op 14 maart. Meer informatie over het Kenniscafé lees je hier.

 

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Gebruikte armaturen

De openbare verlichtingsarmaturen zijn in de jaren 60 ontworpen door de toenmalige stadsarchitect. En vervolgens uniek en handgemaakt door DE NOOD, toen nog bekend als Jobse.

Bedrijfsgegevens

DE NOOD B.V.

Arnesteinweg 38
4338PD MIDDELBURG

t: 0118-657585
f: 0118-657580
w: denood.nl

Projectinformatie
 

 

G-PM8QG98C1Q